Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo 17. Vinski maraton u Zmajevcu

23.09.2022.

23:23

Autor: HRT Radio Osijek

Vinski maraton u katoličkom surduku

Vinski maraton u katoličkom surduku

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Udruga Surduk iz Zmajevca još je jednom organizirala sve popularniji Vinski maraton koji će ove godine okupiti rekordan broj sudionika iz čak 14 zemalja

Progam 17. Vinskog maratona počeo je u petak nastupima KUD-ova i glazbenim izvedbama Frajli, te etno - gastro ponudom uz mogućnost kušanja baranjskih vina. Vinski maraton ne poznaje granice. U subotu je središnji događaj. Čak 2.500 natjecatelja iz 14 zemalja "borit" će se za prvo mjesto u maratonu jedinstvenom u svijetu. No cilj ovoga maratona nije pobijediti nego sudjelovati. Natjecatelji će krenuti bez pucnja startnog pištolja i štoperice, a na cilj koji i nije baš točno određen stići će najspremniji ili oni koji su dobro utrenirani da podnesu pogonsko gorivo koje će tijekom "utrke" biti pokretač, a to je vino. Sudionicima je jedino važno da imaju svoju čašu i nezaobilazno posjete svaki gator ili podrum na putu prema cilju. Obveza je popiti vina ( o količini se može pročitati u propozicijama), i to na dvadesetak postaja. Osim što će kušati vina moraju ih i ocjenjivati, a da bi se što bolje snalazili u pronalaženju podruma koristit će se vinskom kartom. 

Predstavnik organizatora udruge Surduk Kristijan Horvat najavljuje dolazak nekoliko desetaka autobusa iz Osijeka, ali i drugih gradova, pri tome ne računajući osobne automobile i druga prometala koja će stizati u Zmajevac koji će biti vjerojatno najposjećenije mjesto ove subote u ovom dijelu Hrvatske. Prema riječima organizatora očekuje se oko 12.000 tisuća posjetitelja koje ova manifestacija neće zaboraviti. Na brojnim štandova naći će se ponešto za svakoga. Od slanog gastronomskog programa do autohtonih slastica i drugih proizvoda vrijednih baranjskih ruku,pa do nezaobilazne vinske ponude crnog, bijelog i rosea po potrebi ohlađenog na pravoj temperaturi. 

Dakle, središnji događaj počinje u 14 sati, a etno sajam je cjelodnevni uz glazbenu popunu nekoliko bendova i na kraju dana u 20 sati koncert Amadeus benda.

Galerija
Ponuda štandova, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek
Nastup KUD-ova, Foto: Neven Knežević/HRT Radio OsijekPonuda vina, Foto: Neven Knežević/HRT Radio OsijekPonuda vina, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.