Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo jesenski upisni rok u srednje škole

21.08.2017.

12:51

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od šest tisuća mjesta ostalo je nepopunjeno, najviše - kao i dosad - u strukovnim školama, i to onima u kojima se obrazuje za deficitarna zanimanja. Ne uspiju li upisati dovoljan broj učenika, neki bi smjerovi mogli biti ukinuti.

I u školama u Osječko-baranjskoj županijo problem je s popunom mjesta u tehničkih i obratničkim zanimanja. Tako je Obrtničkoj školi u Osijeku ostalo još 28 upisnih mjesta u raznim zanimanjima. U Poljoprivrenoj i veterinarskoj 32 su slobodna mjesta, najviše za zanimanje veterinarski tehničar - fitofarmaceut. U belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi čak 64 mjesta čekaju kandidate. Najviše za hotelijersko turističke tehničare. Elektrotehničari i cestovni tehničari mjesta su u belomanastirskoj prvoj srednjoj školi s najviše upražnjenih mjesta, te 9 mjesta za konobara u Ugostiteljo-turističkoj školi u Osijeku kao i 18 mjesta za prodavača u osječkoj Trgovačkoj školi koji još čeka svoje kandidate. Nažalost stanje ništa nije bolje ni u osječkoj Graditeljsko-geodetskoj školi kaže ravnatelj Darko Pšihistal. "U svim zanimanjima, a posebice trogodišnjim, ostalo je nepopunjenih mjesta, a najviše - 16 za zanimanje građevinski tehničar i keramičar oblagač - 13". Prema njegovim riječima već godinama Škola se muči s popunom gotovo svih obrazovnih programa. "Nije pomoglo", dodaje "što smo sustavno obišli tijekom svibnja i lipnja više od dvedesetak osnovnih škola kako bi učenike osmih razreda upoznali s našim obrazovnim programom", rekao je ravnatelj Graditeljsko-geodetske škole. Posjetimo, ogledne ljestvice poretka prijava bit će na mrežnim stranicama vidljive već u ponedjeljak u 18 sati, a prijave obrazovnih programa trajat će do 28. kolovoza u 12 sati, uz iznimku onih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 22. kolovoza.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.