Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

15.11.2017.

14:17

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je počeo Mjesec borbe protiv ovisnosti a tim je povodom u osječkom Centru za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječnje ovisnosti predstavljen projekt "Mladi za mlade" koji provode u suradnji s Crvenim križem, udrugom Ne-ovisnost i policijom.

Govoreći o stanju u Osječko-baranjskoj županiji, voditeljica Centra dr. Marija Kribl rekla da je broj heroinskih ovisnika i dalje niži od prosjeka države ali zabrinjavajući su podaci koji potvrđuju da konzumacija različitih sredstava ovisnosti počinje vrlo rano. U ovoj se godini Centru javilo oko 290 ovisnika a  doktorica Kribl, kao i predsjednik udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić, posebno upozorava na česte zloporabe supstitucijske terapije za liječenje ovisnosti. Potrebna je revizija i bolja kontrola, prošle je godine čak zabilježena i jedna amputacija zbog zloporabe takvog sredstva.   

Crveni križ pojačat će aktivnosti prevencije svih oblika ovisnosti koje, inače, provode i cijele godine a volonteri Crvenog križa, kaže Goran Latković, obučeni su za pomoć kod slučajeva prekomjernog uzimanja alkohola ili opijata te djeluju na manifestacijama na kojima se okupljaju mladi ljudi. Posebno su oprezni kod takozvanih osvježivača zraka jer ne znaju kakvog su sastava i kakve sve posljedice mogu izazvati te, u tim slučajevima, odmah iniciraju projevoz u bolnicu. 

Programi prevencije daju najbolje i dugoročne rezultate- kaže Ivan Pakšić iz Odjela prevencije Policijske uprave koji je novinarima i pokazao "osvježivače zraka". Policiji ih je predala majka koja je ta sredstva našla kod svog sina.   

Zajedničkim projektom Mladi za mlade žele upozoriti da se sve više susrećemo i s nizom psihičkih poteškoća, depresijom, poremećajima u ponašanju, ADHD-om, smanjenom koncnetracijom, poteškoćama u učenju...zbog kojih su ljudi stigmatizirani i teško se odvaže potražiti pomoć. jedna od aktivnosti bit će predstava "Zašuti" Jana Sobriea i Ravena Ruella u režiji Damira Mađarića 22. studenog u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.