Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo Plan B: Izbjeglice se prevoze na granicu s Mađarskom

18.09.2015.

16:25

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od deset autobusa iz Hrvatske stiglo je na mađarsku granicu gdje su izbjeglice dočekale mađarska policija i vojska, javlja Reuters. Kako doznajemo s terena, Mađari su također organizirali autobuse te preuzimaju izbjeglice.

Konvoj od 10 autobusa prepunih izbjeglica stigao je iz Belog Manastira na granični prijelaz s Mađarskom Baranjsko Petrovo Selo - Beremend. Na ničijoj zemlji dočekao ih je jaki kordon mađarske policije i vojske te im neko vrijeme im blokirao ulaz u Mađarsku, ali zatim su s mađarske strane popustili i dovezli autobuse te izbjeglice jednog po jednog popisuju i ukrcavaju u autobuse. Prema neslužbenim informacijama, Mađari navodno voze izbjeglice direktno na austrijsku granicu.
Tijekom te spore procedure stigla su još tri puna autobusa, ali njih sada Mađari ne puštaju čak ni na ničiju zemlju i ne dopuštaju izlazak izbjeglicama iz autobusa. Traje "pat" pozicija.
Svi su autobusi stigli u pratnji hrvatske policije i to je prvi organizirani prijevoz direktno na granicu tako da se može reći kako je počelo prvođenje plana B koji je na konferenciji za novinare najavio premijer Zoran Milanović. A on glasi: nema više popisivanja izbjeglica te njihov transfer na granicu kako bi nastavili put prema sjeveru Europe jer ne žele ostati u Hrvatskoj.
Potvrdio je to ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na samom graničnom prijelazu kod Baranjskog Petrovog Sela. „Postupamo po planu B – to znači više od 1500 ljudi transportirano je prema mađarskoj granici. Za sada incidenata nema, prijem je počeo – to znači oni koji su došli iz Schengenskog prostora idu ponovno u Schengen. Ono što je traženo od Hrvatske, očekujemo da naprave i naši susjedi“, izjavio je ministar. Kod Tovarnika je smanjen pritisak izbjeglica na hrvatsku granicu, rekao je Ostojić, a svi koji budu stizali u Beli Manastir bit će upućeni na najbližu granicu – mađarsku, koji će osigurati prijevoz u druge dijelove Europske unije.
Na upit novinara očekuje li da će mađarski vojnici na izbjeglice otvoriti vatru, Ostojić je odgovorio: „Prvi dio je već ušao, a tko se bude usudio pucati na njih – baš me interesira“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.