Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo program promocije polaznika Vojnog učilišta

23.06.2017.

09:53

Autor: Davor Lončarić/Hina/Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari, počeo je program svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

Vijence je položio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić.
"S trenutkom promocije započinje služba određenom broju časnika koji su završili temeljnu časničku izobrazbu. Ovo je u isto vrijeme i izuzetno velika simbolika jer se promocija održava u gradu gdje se tijekom Domovinskoga rata dogodila velika tragedija ali i neki od najsvjetlijih trenutaka obrane i stvaranja Hrvatske. Stoga je ovo poseban dan ali i posebno mjesto", rekao je zapovjednik. 
Najavljen je i nastup Krila oluje kao i prikaz vještina Počasno zaštitne bojne. U večernjim satima održat će se koncert.
Središnji dio Svečane promocije je sutra u vukovarkoj vojarni, kada će biti promovirano svih 167 polaznika Hrvatskog vojnoga učilišta. Najavljen je i dolazak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabaer Kitarović i brojnih uzvanika.
Od 167 polaznika Hrvatskog vojnog učilišta koji će biti svečano promovirani je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno-stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole. Među njima je i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Slovenija).


 

Svih 167 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman koji će u subotu biti svečano promovirani u vukovarskoj vojarni, prodefiliralo je danas ulicama Vukovara u mimohodu uz glazbu Simfonijskog orkestra Oružanih snaga, koji je hodao na čelu kolone.

Mimohod je od crkve sv. Filipa i Jakova ulicama grada Vukovara išao do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, gdje je položen vijenac u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile. U koloni su bili i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman general-pukovnik Slavko Barić, vojni ordinarij Juraj Bogdan i drugi.
U sklopu programa, kod Hotela Dunav je upriličena izložba vojnoga naoružanja. Danas će nastupiti i zrakopovna akrobatska skupina Krila oluje, a na programu je i prikaz vještina Počasno zaštitne bojne. Program u petak završava večernjim koncertom, a svečana promocija održat će se sutra u vukovarskoj vojarni.
Na svečanu promociju doći će i predsjednica Republike i zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić i drugi uzvanici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.