Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo projekt „Mislimo o moždanom”

04.07.2022.

13:07

Autor: Željka Bačić

Konferencija „Mislimo o moždanom”

Konferencija „Mislimo o moždanom”

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Moždani udar češće pogađa žene, od njega trećina osoba umre, a trećina završi s trajnim invaliditetom. Takvi poražavajući rezultati mogu se izbjeći u 90 posto slučajeva. Upravo je to bila tema uvodne konferencije „Mislimo o moždanom” u organizaciji Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko- baranjske županije i Udruge Cerebro Osijek.

Vrijednost projekta je 406 tisuća kuna, od čega 85 posto pokriva Europski socijalni fond, a ostalo Ministarstvo zdravstva. U sljedećih 15 mjeseci bit će organizirana 21 edukativna radionica i okrugli stolovi u tri slavonske županije sa jednim ciljem- potaknuti na razmišljanje o čuvanju zdravlja. Posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković podsjeća da se brojnim slučajevima moždani mogao spriječiti, na žalost, ova je bolest veliki problem, zanemarena je i predstavlja globalnu epidemiju.

Antonija Štajhofer je s 25 godina, veoma mlada, što nitko ne bi očekivao, dobila moždani, srećom bez posljedica. I sada, kaže, živi normalnim životom i drukčije cijeni svaki novi dan.

Predsjednica Udruge Cerebro Osijek dr. Ružica Palić Kramarić kaže kako se na ovim prostorima već nekoliko desetljeća osjeća potreba za javnom komunikacijom stručnjaka i građana, što će ovaj projekt omogućiti edukativnim radionicama. Svi moraju znati kako se moždani može spriječiti te da se može i uspješno liječiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.