Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo ReArt festival u osječkoj Tvrđi

23.04.2016.

08:50

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

ReArt festival – Put u središte Zemlje započeo je konferencijom "Kulturni krajolik. Turističko središte?" koju je organiziralo Hrvatsko društvo kulturnog turizma – CroCulTour. Današnji program nastavlja se izložbama, predstavama, radionicama te kreativnim sajmom koji je otvoren do 21 sat.

Na konferenciji se raspravljalo o aktualnim temama iz područja kulturnog i kreativnog poduzetništva te problematikama vezanim uz turistički sektor, a sudjelovali su mnogi stručnjaci iz tih područja kao što su Damir Levak, voditelj kulturno-kreativnog projekta Špancirfest, Mirna Karzen predsjednica regionalne organizacije Laboratorij za društvene inovacije, dr.sc. Biserka Dumbović Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci i drugi.

Četrdeset izlagača zašarenilo je štandove u Tvrđi, a svečanost otvorenja festivala održala se ispred Vodenih vrata. Nazočne je pozdravio i dogradonačelnik Osijeka Vladimir Ham koji je čestitao organizatorima jer su uspjeli ostvariti prvotnu ideju Osijeka u kandidaturi za prijestolnicu kulture –oživjeti kulturu na ulicama grada! U sklopu otvorenja Plesni studio Shine izveo je performans „Peti element“. Ovogodišnja je tema „Put u središte zemlje“ koja asocira na podzemne tunele u osječkoj Tvrđi o kojima je govorio Đorđe Balić.

U Galeriji Kazamat otvorena je izložba „Svjetlost“ umjetnica Marije Vidaković Tulić, Marije Škrobo, Marije Marijanović, Angele Turkalj i Anamarije Barbe koju možata pogledati i danas.

Tijekom cijelog dana održavaju se radionice za djecu i odrasle (lutkarska, likovna, žonglerska, mađioničarska, bubnjarska), a svi posjetitelji mogu uživati u izložbama umjetničkih instalacija.

Najavljene su i predstave, nastupi glazbenika i DJ-a te paljenje umjetničke skulpture „Biće iz središta zemlje“. Program ReArta pogledajte na njihovim stranicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.