Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

07.09.2020.

12:49

Autor: Radio Osijek

Počeo skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Počeo skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Foto: - / -

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku počeo je s radom dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup 'Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša'. Bit će prezentirano 68 znanstvenih i stručnih radova koji pokrivaju širok spektar tema, a neće izostati ni tradicionalni okrugli stol.

Skup se tijekom trinaest godina profilirao u forum na kojem akademici, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja regije razmjenjuju saznanja i iskustva, prezentiraju rezultate recentnih istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika profiliraju se smjernice novih istraživanja. Bit će tako i na ovogodišnjem okupljanju, iako se zbog epidemioloških mjera skup održava u manjem opsegu.

U sklopu skupa, u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Akademije poljoprivrednih znanosti i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, održava okrugli stol sa sve aktualnijom problematikom dezertifikacije, degradacije zemljišta i suše. Zanimljivost je i međunarodna radionice radne grupe ISTRO-a, WG – CST (Working Group - Conservation Soil Tillage), na kojoj će sudjelovati eminentni svjetski stručnjaci u konzervacijskoj obradi tla.

Podsjetimo, inicijativu organiziranja ovog skupa pokrenuo je „Agroglas”, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije d.d. Utemeljena u sjećanje na glavnu urednicu „Agroglasa” Robertu Sorić, inicijatoricu i idejnu začetnicu ovog skupa, i ove će godine biti dodijeljena nagrada mladim znanstvenicima s najboljim prijavljenim znanstvenim radom kao potvrda izvrsnosti i iznimnog doprinosa agronomskoj struci. Prema mišljenju povjerenstva za dodjelu nagrada, ovaj su put tri mlade znanstvenice zaslužila to priznanje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.