Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak berbe grožđa u feričanačkom Feravinu

31.08.2020.

15:10

Autor: Mirta Milas

Foto: Ivan Ćosić

Foto: Ivan Ćosić

Foto: - / -

Posljednjeg dana kolovoza stotinjak se berača u Feričancima, na položaju Božilovac okupilo već u 6 sati kako bi počeli s branjemi graševine za pjenušava vina. Zbog jake je kiše berba prekinuta za tri sata.

Unatoč kiši, nema razloga za nezadovoljstvo jer svi parametri u vinogradu obećavaju. Ipak, bilo bi ljepše da se prvog dana ubrala planirana količina grožđa, istaknula je mlada voditeljica berbe 2020. i enologinja u Feravinu Lucija Kužir: "Nadali smo se da će kiša pasti tek navečer, no nije važno. Pred prirodom smo uvijek nemoćni, no nadoknadit ćemo sve. Kiša neće pokvariti kvalitetu grožđa, jer je ono u savršenoj fazi dozrijevanja". Feravino u svojem vlasništvu ima 170 hektara vinograda na kojima će berba trajati mjesec i pol dana. Strojno se bere samo 15 posto nasada, a ostatak beru radnici jer se visokokvalitetno grožđe mora brati ručno. Iako je berače teško naći, u Feravinu su zadovoljni jer im se javilo dosta mladih ljudi. "Sviđa mi se to i nadam se da će izdržati s nama do kraja. Berači rade na vaučere, a plaća im se po kanti u koju stane 10 kg grožđa. Mogu dobro zaraditi s obzirom da berač u vremenu od 7 sati može ubrati 700-800 kilograma grožđa te zaraditi više od dvjesto kuna".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.