Hrvatski radio

Radio Osijek

20:04 / 30.09.2020.

Autor: Radio Osijek

Početak gradnje RDC-a planira se krajem ove godne

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je završna konferencija projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“. Bespovratna sredstva Europske unije iznose 85 posto ukupne vrijednosti projekta izrade dokumentacije.

"Ono o čemu smo dugo govorili napokon je spremno i s današnjom konferencijom krećemo u proces javne nabave koja će trajati 30 do 40 dana"- istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nakon današnje Završne konferencije Projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“, u idućih 15-ak dana počet će postupak javne nabave, slijedi odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova, a potom počinjemo izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-zoni Nemetin. Izvori financiranja su Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija. Nadam se da će početak izgradnje biti krajem ove godine, a završetak u idućoj godini. Prema projektantskom troškovniku procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno - rekao je Anušić.

RDC-e je projekt od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling pojasnila je kako je ukupni kapacitet RDC-a, u komorama s kontroliranom temperaturom, oko 2.910 tona, od čega je 690 tona za ekološke proizvođače, a 2.220 za konvencionalnu proizvodnju. 
Centar će imati 23 rashladne komore, a ukupna površina objekta bit će veća od osam tisuća četvornih metara, dovoljno velika da se po završetku prve faze krene u proširenje dodatnih smještajnih kapaciteta, kao i linija za brzo smrzavanje te sušenje voća i povrća.
"Nadamo se da će ovaj objekt postati osnova razvoja proizvodnje voća i povrća na našem području", istaknula je Wendling.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.