Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak gradnje Znanstvenog centra za obnovljive izvore

27.12.2016.

09:38

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radove na izgradnji Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem u Eko - industrijskoj zoni Nemetin otvorili su danas gradonačelnik Ivan Vrkić, rektoror osječkog Sveučilišta Željko Turkal i direktor Sveučilišnog trgovačkog društva "Izvori energije" Davor Kralik.

Tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., projektno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, započela je s izgradnjom znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem. Ukupna vrijednost izgradnje iznosi 44.977.620,00 kn, a centar će služiti za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo od čega očekujemo višestruke koristi za Grad, Sveučilište i okolno područje. Uz predviđenu izgradnju bioplinskog postrojenja s pripadajućim objektima poput potpuno opremljenog laboratorija doći će i do otvaranja novih radnih mjesta i, postupno, rješavanja gorućeg problema našeg društva. Zona polako raste, ovo je već treći investitor koji je otpočeo radove, a za četvrtog je pitanje dana. Sretan sam i zadovoljan što, usprkos brojnim preprekama i sumnjama, projekt napreduje i jasno pokazuje svoju veliku perspektivu za budućnost! Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj. Korištenjem alternativnih izvora, bit će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.Deset je ključnih prednosti ove zone: ukupna površina je 101 Ha, prva je zelena gospodarska zona u Hrvatskoj, ima izvanrednu prometnu povezanost, u neposrednoj je blizini grada Osijeka, prekogranično područje prema Mađarskoj i Srbiji, područje je od posebne državne skrbi, ima dodatne povlastice za investitore, parcele su od 2.500 do 50.000 m2, ima Znanstveni centar za obnovljive izvore energije u Zoni te bioplinsko postrojenje za električnu i toplinsku energiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.