Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine

22.07.2021.

13:36

Autor: Stjepan Filipović

Foto: MIZ Osijek

Foto: MIZ Osijek

Foto: - / -

Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje .

"Situacija je trenutačno takva da smo priveli kraju sve vrste priprema oko projektne dokumentacije, građevinske dozvole koja je produžena, a projektna je dokumentacija na smanjunjenu kvadrature centra privedena kraju. Kroz posljednjih nekoliko javnih medijskih nastupa vodstva Islamske zajednice u Hrvatskoj s muftijom Azizom efendijom Hasanovićem i u našim osobnim kontaktima najavljuje se skori početak radova u Osijeku do karaja ove kalendarske godine, s tim da je sve poremetila korona situacija zbog koje su se radovi na izgradnji Islamskog centra u Sisku produžili. Po zadnjim informacijama u Sisku završavaju, uređuju unutarnji dio Islamskog centra, a mi smo na neki način indirektno vezani za Sisak u smislu da Islamska zajednica u Hrvatskoj zbog različitih razloga nije spremna ulaziti u dva velika projekta odjednom. Sisak se privodi kraju i onda slijedi Osijek, uz iskrenu nadu i vjerovanje, u ljudskim mogućnostima da će to biti u ovoj kalendarskoj godini o čemu se razgovara, ali čim budemo imali točan termin obavijestit ćemo javnost o polaganju kamena temeljca i početak radova," rekao je osječki imam, Senad efendija Hevešević.
Planirana veličina Islamskog centra je 958 četvornih metara bruto prostora od kiojega bi 824,5 četvorna metra bilo neto prostora za korištenje. U sklopu Islamskog centra u Osijeku nalazio bi se mesdžid, unutarnje dvorište, multifunkcionalna dvorana, restoranski dio, imamski stan, muška i ženska abdesthana, uredski prostor te dodatne prostorije.

Senad efendija Hevešević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.