Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak "novog normalnog"

11.05.2020.

11:48

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u testirano je 70 osoba i pozitivnih nalaza na koronavirus nije bilo, objavio je Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije .

Od početka epidemije na području županije zaražena je 131 osoba, u međuvremenu su se 104 oporavile. U tom je razdoblju osam osoba s COVID-om 19 preminulo. U KBC-u je sedam pacijenata, nakon što su jučer dvije osobe poslane na kućno liječenje. U samoizolaciji je 199 osoba. Od jučer je obavljena 29 provjera i u jednom slučaju – u Đakovu i to prema dojavi građana - utvrđeno je kršenje mjere samoizolacije.
"Jučer, u nedjelju bio je posljednji dan kontrole e-propusnica za kretanje izvan granica županije. Provjerena je 2.561 osoba i svi su imali valjane dokumente", rekao je Ivanović, podsjetivši kako je na snagu stupila treća faza popuštanja mjera vezanih uz COVID-19, a jedna od odluka je ukidanje e-propusnica za kretanje po području Republike Hrvatske, osim za otok Brač. "To će bitno povećati gospodarske i ostale aktivnosti na ovom području", nastavio je: "Aktualne mjere najbliže su vremenu u komu smo bili do 19. ožujka te u ime Stožera želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u toj priči, od zdravstvenih djelatnika, Zavoda za javno zdravstvo do medija i svih ostalih aktera. I dalje pozivam građane Osječko-baranjske županije da ne popuštamo u mjerama, nego da zaista ostanemo odgovorni. Polako, ali sigurno idemo prema kraju ove situacije", rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite. Pojasnio je kako su mjere samoizolacije u ovlasti epidemiološke službe, pa i u narednom razdoblju kada dolazi do popuštanja i na tom planu, te – između ostalih novosti – osobe koje dolaze iz zemalja Europske unije više ne moraju u obveznu samoizolaciju. Slijedi revidiranje podataka o osobama u samoizolaciji, no tu mjeru se ne može samovoljno napustiti nego isključivo uz preporuku epidemiologa, zaključio je.

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.