Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak suradnje Osijeka i Huanganga

18.10.2016.

13:41

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O mogućnostima zajedničke suradnje u području obrazovanja, znanosti i poljoprivredi na radnom su sastanku razgovali predstavnici gospodarskog izaslanstva kineskoga grada Huangganga, gradonačelnik Ivan Vrkić te direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić.

Prvi korak suradnje bit će potpisivanje protokola o prijateljstvu dvaju gradova što će biti preduvjet trajne suradnje. Mnogobrojno izaslanstvo posjetilo je zračnu u riječnu luku te industrijsku zonu Nemetin. Na njima je odlučiti o obliku ulaganja u infrastrukturu i promet kako bi na taj način stvorili pretpostavke za protok roba u oba smjera, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.
To su dvije ključne i kapitalne investicije koje će predstaviti direktori lukâ. Ulaganje u zonu Nemetin bio bi početak širenja prema Europi.
U posredovanju između dva grada veliku je ulogu odigrao gradonačelnik Valpova Leon Žulj koji je istaknuo da je Osijek sveučilišni grad, središte Slavonije i Baranje. Vidjet ćemo koji su potencijali i mogućnosti suradnje u hrani, infrastrukturi i svemu onome što treba biti poveznica sa Europom i svijetom.
Naša je namjera da vidimo koje su mogućnosti za konkretizaciju u interesu Osijeka, Slavonije i Baranje, naglasio je Leon Žulj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.