Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak terenskog prikupljanja podataka o minskim žrtvama

17.06.2020.

11:41

Autor: Radio Osijek/TM

Početak terenskog prikupljanja podataka o minskim žrtvama

Početak terenskog prikupljanja podataka o minskim žrtvama

Foto: - / -

U okviru projekta „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ provodi se anketa o aktualnim psihološkim i profesionalnim potrebama osoba stradalima od eksplozivnih ostataka rata na području cijele RH, a svrha je poboljšanje njihove kvalitete života i socioekonomskih uvjeta.

Anketu provodi Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos. Tom velikom nacionalnom istraživanju je cilj prikupiti podatke o osobama stradalima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava po završetku ratnih operacija. Istraživanje je dio Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u projektu naziva "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija".

Podaci o osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima prikupljat će se na području svih županija Republike Hrvatske uključujući i Grad Zagreb, putem terenskog anketiranja kroz ispunjavanje „Upitnika o minskoj žrtvi“. Tako prikupljeni podaci ući će u jedinstvenu bazu podataka o osobama stradalima od eksplozivnih ostataka rata (EOR). Baza podataka neće biti javno dostupna već će pristup imati samo ovlaštene osobe.

"Analizom rezultata terenskog anketiranja utvrdit će se kvaliteta života i socioekonomski uvjeti žrtava mina i članova njihovih užih obitelji te identificirati čimbenici koji bi mogli pridonijeti poboljšanju njihove kvalitete života i socioekonomskih uvjeta. Ovi čimbenici će poslužiti kao temelj za razvoj programa psihosocijalnog osnaživanja i za pokretanje različitih inicijativa za poboljšanje uvjeta života žrtava mina i članova njihovih užih obitelji, bilo na individualnoj ili grupnoj razini", objašnjavaju iz MUP-a.

Tijekom provedbe terenskog anketiranja, posebna pažnja bit će posvećena podacima o članovima obitelji žrtava mina, njihovom zdravstvenom statusu s indikatorima fizičkog, mentalnog i socijalnog funkcioniranja, ograničenjima zbog fizičkih i/ili mentalnih poteškoća, kao i subjektivnoj percepciji zdravlja, stresa te načinima suočavanja sa stresnim događajima.

"Želimo napomenuti kako istraživanje neće utjecati na do sada stečena prava na temelju statusa minske žrtve, već će se njime utvrditi aktualne potrebe žrtava mina i članova njihovih užih obitelji, poput potrebe za dodatnim osposobljavanjem, stjecanjem novih vještina, prekvalifikacijom, ili manjim ulaganjima u postojeće, odnosno pokretanje novih poslova, itd.  Također, podaci se neće koristiti u druge svrhe osim onih definiranih Projektom", ističe se.

Sudjelovanje u anketi je dobrovoljno te se provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Za ispunjavanje upitnika bit će potreban izričiti pristanak/potpisana izjava. U uvjetima COVID-19 pandemije, terensko će se anketiranje provesti na način da će anketari Ipsos-a poštivati sve epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.