Hrvatski radio

Radio Osijek

00:02 / 05.09.2016.

Autor: Neven Knežević

Počinje nastava u novoj školskoj godini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje nastava u novoj školskoj godini. U školske klupe hrvatskih škola sjest će više od pola milijuna učenika. Od toga broja više od 35 tisuća u Osječko - baranjskoj županiji. No nažalost, svake godine sve je manje učenika

Više od pola milijuna osnovaca i srednjoškolaca ponovno sjeda u školske klupe. Uzbuđenje zbog ponovnog polaska u školu u novi razred ili još veće za one koji će po prvi puta sjesti u školske klupe. Tako je bilo i u osječkoj Osnovnoj školi "Augusta Šenoe" gdje su u novoj školskoj godini upisana dva razreda prvašića. "Već noćima ne spava i stalo pita kako je to u školi", kaže jedan tata kojemu je to drugo dijete u "Šenoi", a treće će za otprilike šest godina. Ravnatelj Krešimir Ćosić ističe da su kao i svake godine za prvaše i njihove roditeljie priredili dobrodošlicu s prigodnom priredbom. Prvo polugodište, prema njegovim riječima, vrijeme je prilagodbe na novu sredinu, a nepoznanica za roditelje nije bilo jer su uglavnom svi informatički obrazovani, tako da redovito prate obavijesti na mrežnim stranicama škole. Ove je godine u toj Osnovnoj školi upisano desetak učenika manje nego prošle, a to je problem koji se redovito javlja svake godine. Samo u posljednjih 15 godina broj učenika u osnovnim školama smanjio se za 78.000 ili jednostavno nestala je potreba za čak 196 škola, ako se u obzir uzme da prosječna osnovna škola broji 400 učenika. "Alarmantno, no taj broj i dalje pada", kaže pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu u Osječko-baranjskoj županiji Snježana Staščik. "Ništa nije bolje ni u našoj Županiji", dodaje, jer je u tom petnaestogodišnjem razdoblju "nestalo" više od 8.000 osnovaca. Kada je riječ o srednjim školama na području Osječko-baranjske županije "nestalih" je 7 srednjih škola, a u ostatku Hrvatske još 21. No zasada, zbog manjeg broja djece niti jedna od 70 osnovnih škola u Županiji neće biti zatvorena, kaže Staščik. Prema njenim riječima investicijskim održavanjem ove je godine bila obuhvaćeno 14 osnovnih, 9 srednjih škola, te jedan učenički dom.

S prvim danom nastave, po prvi će puta u školske klupe sjesti i najmanji osnovci. Ne samo zbog prvašića, već cjelokupne školske populacije, pozivaju se vozači na dodatan oprez u prometu. Policijsko ravnateljstvo na to je prije nekoliko dana upozorilo sve sudionike u prometu, a policijski djelatnici u prvim danima nastave obilazit će osnovne škole, te upoznavati i upozoravati djecu na sigurno kretanje u prometu. 

"Tu su djeca najmanje kriva pa pozivamo roditelje da vode računa kako prevoze djecu. Mislim da je apsurdno da mi kažanjavamo roditelje zbog sigurnosti njihove vlastite djece", rekao je na konferenciji za novinare u Ravnateljtvu policije voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataja.
Policijska statistika pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama stradalo 566 djece, od čega je jedno dijete smrtno stradalo kao pješak, a 74 ih je teško ozljeđeno. Čak 344 djeteta ili njih 68 posto stradali su kao putnici, 154 djeteta ili 27,2 posto kao pješaci te 68 ili 12 posto kao vozači, najčešće bicikala.
Broj poginule djece u sedam mjeseci 2016. u odnosu na isto razdoblje lani manji je za 85,7 posto što u brojkama znači da je u sedam mjesci 2016. smrtno stradalo jedno dijete dok ih je lani stradalo sedmero. Teško ozljeđene djece je više za 19,4 posto.
Iako je broj smrtno stradale djece na početku akcije 'Poštujte naše znakove' 1995.  iznosio 52 u odnosu na prošlogodišnjih osam u policiji nisu zadovoljni pa će i ove godine provoditi brojne aktivnosti koje uključuju pregled cesta, prijelaza i signalizacije u školskim zonama. Sretno u školi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.