Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje nova vinogradarska godina

20.01.2017.

16:14

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagoslovom vinograda i tradicionalnim vinogradarskim ražnjem te natjecanjem u rezidbi vinograda obilježen je blagdan Svetog Vinka u najvećem hrvatskom vinogradu- erdutskom. Počinje rezidba, prvi godišnji posao u vinogradima.

Uz zvuke tambura, blagoslov vinograda i vinogradarski ražanj s kobasicama i slaninom na štapovima oko velikih roštilja obilježen je blagdan Svetog Vinka u Erdutu. Tradicionalno se vinogradari 22. siječnja mole zvome zaštitniku, Svetom Vinku da im donese rodnu i plodnu godinu, a to su na našoj najvećoj plantaži uz molitvu poželjeli župnik župe Svetog Josipa Radnika u Dalju Josip Kolesarić i upravitelj Svetišta u Aljmašu Ante Markić. Pridružio im se i zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin koji je također poželio da se razvija vinogradarstvo u koje je županija ulagala dosta vlastitih sredstava u posljednjih nekoliko godina te da se uz kvalitetna vina u županiji razvija i turizam.

Odmah nakon Vinkova kreće prvi godišnji posao u vinogradu- rezidba. "Rezidba je jedna od najzahtjevnijih operacija u vinogradima kojom se regulira i prinos i kakvoća grožđa te mora biti stručno napravljena", izjavio je direktor Erdutskih vinograda Pero Grgić. U Erdutskim vinogradima, koji se prostiru na čak 513 hektara zemljišta u jednoj parceli rezidba će trajati gotovo do početka travnja jer je riječ o najvećem vinogradu u Republici Hrvatskoj koji se nalazi tek tridesetak kilometara udaljen od središta Osijeka i u kojem se godišnje proizvede oko četiri milijuna litara vina. Trenutačno u Erdutskim vinogradima radi oko 70 radnika, no već nekoliko se dana ne radi zbog vrlo niskih temperatura, ali ovako niske temperature neće naštetiti vinogradima, drže u Erdutskim vinogradima.

Oko 70 % erdutskih vinograda zadađeno je bijelim sortama među kojima je najvažnija graševina, a nakon nje traminac, rajnski rizling, chardonnay i druge bijele sorte dok među crnim sortama dominiraju merlot, frankovka, cabernet sauvignon, pinot crni i zweigelt.  

Đuro Kvaka dvadeset godina radi u vinogradu i tvrdi kako je najteži posao upravo rezidba jer se često, poput ove godine, održava po snijegu i vrlo niskim temperaturama, no kaže kako je puno lakše uz dobro društvo, kvalitetan viogradarski ražanj i malo kuhanoga vina. Poznati enolog SLobodan Čapin, koji je donedavno radio u Erdutskim vinogradima potvrdio nam je nakon dugogodišnjeg iskustva kako ima dosta istine u narodnoj predaji po kojoj će biti rodna godina ako se za blagdan Svetog Vinka vrabac može okupati u lokvi vode. Sudeći prema tome, rekao je Čapin, slijedi nam dobra godina u vinogradu koji je danas potpuno pokriven debelim slojem snijega, odnosno vlage. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.