Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje obnova luke Osijek

24.01.2023.

14:52

Autor: HRT Radio Osijek

Luka Osijek

Luka Osijek

Foto: JU Lučka uprava Osijek / JU Lučka uprava Osijek

Čelnici Lučke uprave Osijek predstavili su projekt izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Vrijednost projekta je oko 35 milijuna kuna. Više od 80 posto iznosa bit će financirano bespovratnim sredstvima Kohezijskog tonda Europske unije, a preostali dio iz državnog proračuna. 

Hrvatska Vlada je krajem prošle godine dala zeleno svjetlo za Projekt izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Projekt je vrijedan je gotovo 35 milijuna eura od čega su 30 milijuna bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije, a oko 5 milijuna eura osigurana su iz državnog proračuna. Projekt obnove i modernizacije obuhvatit će izgradnju 240 metara obalne građevine s dva veza, pretovarne uređaje za ukrcaj i iskrcaj i transport robe, izgradnju pristupne ceste od 300 metara, te kolosijeka duljine 610 metara. Osim toga bit će izgrađena i kranska staza duga 300 metara, i usipni koš, te druga potrebna infrastrukura. Radovi će trajati 28 mjeseci. 

"Lučka uprava je produžena ruka države i naš posao je da gradimo i dajemo koncesije lučke djelatnosti", rekla je ravnateljica JU Lučke uprave Osijek dr. Iva Horvat, te dodala "da je osnovna ideja da se lučka usluga učini boljom  da tehnologija bude moderna i na razini zahtjeva Europske unije, jer je riječ o sastavnim dijelovima europskih plovnih putova".

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da je izgradnja terminala "velika investicija za grad Osijek koja znači puno u smislu prometa i razvoja gospodarstva. Kada dolaze investitori ističemo prometnu povezanost Osijeka, a dovršetkom projekta Osijek će dobiti još jedan razlog za privlačenje investicija".

Župan Ivan Anušić je naglasio  "da je Osječko - baranjska županija na sjecištu važnih koridora koji su bitni za kvalitetan razvoj gospodarstva, a tome će doprinijeti i modernizacija luke", te istaknuo problem korita rijeke Drave, ali i drugih ravničarskih rijeka koja se ne čiste odnosno ne vadi se pijesak. Prema njegovim riječima to posebno dolazi do izražaja u vrijeme niskog vodosataja. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.