Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje obnova osječkih pročelja

04.07.2016.

13:40

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put nakon Domovinskog rata u Osijeku počinje obnova 9 pročelja zgrada- secesijskih kulturnih dobara. Među prvima su zgrada Županijskog državnoga odvjetništva u Kapucinskoj te Hrvatskog narodnog kazališta.

Grad Osijek je uputio javni poziv kojim sufinancira prijave za obnovu pročelja ili krovova kulturnih dobara na području Grada, a među prvima se javilo  Ministarstvo pravosuđa kao vlasnik zgrade Županijskog državnoga odvjetništva u Kapucinskoj 21. Time su ostvarili pravo na sufinanciranje od Grada u visini 300 tisuća kuna. O tome su danas ugovor potpisali gradonačelnik Ivan Vrkić i ministar pravosuđa Ante Šprlje. Vrkić je zadovoljan jer će iz spomeničke rente biti izdvojeno ukupno 2,4 milijuna kuna, za sada postoje 4 izabrana partnera, a u pripremi su ugovori za još pet. Za sada su na listi  projekata obnove u Ulici Stjepana Radića 20, Županijska 9 i Franjevačka 7. Na Prioritetnoj listi obnove je niz kuća na Europskoj aveniji, s brojevima 10,12, 14, 16, 18, 20, 22 i 24, za koje će biti izdvojeno 1,2  milijuna kuna. Ministar Šprlje ovakav ugovor ocjenjuje primjerom i za druge gradove i općine u Hrvatskoj, jer predstavlja suradnju  lokalne i centralne vlasti i zato ih je pozvao da nađu zajednički jezik s pravosudnim tijelima kako bi radili na dobrobit svih građana. Posebno je naglasio da će na svaku kunu lokalne uprave država dati višestruko za tako dobre projekte. Gradonačelnik mu je zahvalio i izjavio kako je ovo dokaz da i tehnička Vlada može raditi samo ako ima volje.  Najvažnije je da se kreće u sređivanje vrijednih pročelja, koja trebaju i posebnu obnovu. Kako kaže osječki županijski državni odvjetnik Davor Petričević, na zgradi DORH-a u Kapucinskoj 21 već dugo stoji "instalacija" koja štiti građane od ozljeda zbog dotrajalog pročelja. Sada će, uz lijep izgled, biti i sigurna. Uz novi izgled grada bit će to i značajan projekt za razvoj osječkog turističkog potencijala.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.