Hrvatski radio

Radio Osijek

13:09 / 01.04.2016.

Autor: Davor Lončarić

Počinje obrana od komaraca u Osijeku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prioritet je pratiti potencijalna legla tigrastoga komarca, s obzirom na njegove mogućnosti prenošenja opsanih virusa. Osijek će i ove godine biti izdvojen otok koji se brani od komaraca, a od sustavne obrane u županiji još nema ničega.

"Za ovogodišnje suzbijanje komaraca odrađene su sve predradnje, potpisani ugovori s izvođačima tretiranja, nadzornim službama i monitoringom, grad je izdvojio 4,5 milijuna kuna u proračunu i sve se aktivnosti odvijaju prema planu", izjavio je na konferenciji za novinare Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Osijeka. Dodao je kako su gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uputili poziv hrvatskoj vladi i svim ministarstvima i ndaležnim službama, odnosno javnim poduzećima, sa željom da se osnuje široko povjerenstvo za suzbijanje komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije. Odgovor iz Vlade još nije stigao, rekao je Kristić te podsjetio da 90 posto komaraca koji završe u Osijeku dolaze sa susjednih područja Osječko-baranjske županije. Od 42 jedinice lokalne samouprave u županiji samo Osijek izdvaja ozbiljan novac za komarce te još pet općina za minimalne lokalne tretmane. Osim tri legla u Osijeku otkrivena su i legla u Baranji, ali njih nitko ne tretira tako da u ovom trenutku građani mogu biti sretni što trenutačne vremenske prilike ne odgovaraju komarcima. Zaprašivanja komaraca zrakoplovima iznad Kopačkog rita i naseljenih mjesta neće biti dopušteno ni ove godine. 

Glasnogovornica Odjela za biologiju Mirta Sudarić Bogojević istaknula je kako su trenutačni niski vodostaji Drave i Dunava rezulturali činjenicom da nemamo ozbiljnijih legla i ličinki na terenu. Kada je u pitanju Osijek otkriveno je tek nekoliko legala u sjeverozapadnom dijelu grada koja će se uskoro larvicidno tretirati, kao i područje uz Dravu kod Sarvaša. "Prioritet je pratiti potencijalna staništa tigrastoga komarca zbog virusa tipa zika i drugih", istaknula je Sudarić Bogojević. Najavila je i projekt edukacije građana s plakatima i brošurama kojih će tisuću biti podijeljeno, a donose među ostalim i preporuke građanima- kako sudjelovati u sprečavanju stvaranja legla za komarce. Kao zanimljivost novinari su mogli doznati da se tigrasti komarac iz Azije u Hrvatsku preselio najvjerojatnije u gumama rabljenih automobila, koje su mu idealno stanište. Drugo mu je omiljeno stanište zapuštene vaze na grobljima tako da ne čudi što je prvi tigrasti komarac otkriven na osječkom području bio upravo između vulkanizerske radnje i groblja. Slično se dogodilo i kod Centralnog groblja i mjesnog vulkanizera na Brijestu.  

Pročelnik Odjela za biologiju, profesor Enrih Merdić istaknuo je kako su tvrtke Gekom i Odjel za biologiju izradili predikcijske karte u GIS sustavima, a na tim su kartama evidentirana sva legla komaraca i može se predvidjeti situacija s komarcima za 5 do 7 dana unaprijed. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.