Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje osječki Advent

28.11.2021.

09:45

Autor: Davor Lončarić

Počinje    osječki      Advent

Počinje osječki Advent

Foto: - / -

Prva adventska svijeća u Osijeku bit će upaljena danas u 18 sati ispred konkatedrale, prije večernje mise. Svijeću će upaliti nadbiskup đakovačko-osječki monsinjor Đuro Hranić u nazočnosti gradonačelnika Ivana Radića i župana Ivana Anušića.

Nakon paljenja prve adventske svijeće novinari će dobiti i potrebne informacije o održavanju ovogodišnjeg Adventiranja u Osijeku. Središte Osijeka priprema se za Došašće, a zasvijetlit će u punom sjaju na Dan grada - 2. prosinca. 

Prije nekoliko dana gradska je uprava priopćila kako "ove godine Advent u Osijeku nastavlja odgovornu politiku i dalje razvija svoj jedinstveni koncept u kojem Advent nije samo jedno mjesto, nego doživljaj grada kroz šetnju različitim lokacijama, ali značajno obogaćen ne samo novim skrivenim lokacijama, već i ponudom obrtnika i ugostitelja koja je lani izostala".

"Kako naš grad ima rođendan početkom prosinca, adventsko šarenilo bit će dio svečanog programa za Dan Grada Osijeka, u četvrtak, 2. prosinca, u večernjim satima kada će Osijek zasvijetliti u blagdanskom ruhu i izmamiti prve šetače na ulice, kako bi svom gradu za rođendan poklonili ono najvažnije – osmjehe i korake ljudi, zajedništvo. Paljenju blagdanskih lokacija nazočit će i visoki uzvanici koji će sudjelovati na Svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom Dana Grada", priopćili su iz gradske uprave.

Svi koji su adventirali protekle godine neće biti razočarani – poznate lokacije bit će obogaćene i dopunjene novim svjetlosnim iznenađenjima. Tako će uz prepoznatljivi, tradicionalni, najosvjetljeniji tramvaj u Hrvatskoj, Božićni tramvaj koji posjećuje gotovo 15.000 ljudi u sezoni, centar grada i Trg Ante Starčevića dodatno živnuti i zasvijetliti najljepšim svjetlima Kaleidoskopa. Put Adventera nastavlja se čarobnom Kapucinskom preko ledene Sakuntale i ponovno nas najljepšom, sanjivom ulicom Europske avenije odvodi do Perivoja Kralja Tomislava koji je lani bio najposjećenija lokacija i zbog toga ove godine izabran kao lokacija koju ćemo najviše osnažiti dodatnom ugostiteljskom ponudom i glazbenim programskim sadržajima na mini pozornicama. Uz put lampica i razgledanje obrtničke ponude našeg grada šetat ćemo dalje do Rondela u Tvrđi, odakle je put značajno proširen. Nova lokacija na adventerskoj mapi je i Kulturni centar gdje će uz božićno kino i raznoliki božićni program, posebna točka adventske šetnje biti i Zimski vidikovac na krovu Kulturnog centra. Muzej likovnih umjetnosti otvorit će vrata svoga dvorišta za sve ovogodišnje šetače, a klizalište Sokol ponovno će obogatiti zimske radosti svima kojima šetnja kao zimska kretnja nije dovoljna. Moći ćemo plesati pod zvijezdama, uživati u čaroliji noći, tražiti skrivene prolaze, stvarati uspomene.

"Advent ćemo kao i do sada obogaćivati kako se bliži Božić, tako da će posebno iznenađenje sredinom prosinca biti zanimljiva atrakcija – Ferris wheel, rotirajući kotač kojeg imaju sve velike europske i svjetske metropole. Tako će i Osijek ovog Adventa u gostima imati najveći kotač u Hrvatskoj koji ne smijete propustiti!", stoji u priopćenju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.