Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje projekt odvajanja bio otpada

09.03.2016.

14:13

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjenjak će biti prvo naselje u kojem će kućanstva u koklektivnom stanovanju dobiti kante za odlaganje bio otpada. Otpad iz kuhinje ide u zajedničklu smeđu kantu pa na kompostanu, koja treba biti završena u svibnju ove godine.

Želeći izvijestiti javnost o svim novinama, u Unikomu je održana konferencija za novinare. Riječ je o uspostavi sustava odvojenoga prikupljanja i obrade biološkog otpada u Osijeku kako bi se smanjila ukupna količina miješanoga komunalnog otpada, u čemu je već postignut uspjeh, ali će to biti i priprema  za novi način obračuna naplate prema količini nastaloga otpada. Cijena se još uvijek ne zna dok ne stignu Vladine uredbe važne za usklađivanje- rekao je voditelj RJ Čistoća Stevo Anetić. Prikupljanje papira i plastike u posljednje je dvije godine znatno povećano pa se očekuje suradnja građana i u odlaganju bio otpada, koji u ukupnom otpadu kućanstava čini 40 posto. Kućanstva će dobiti 16- litarske plastične kante za bio otpad (ljuske krumpira, jabuka, salate i sl., ali nikako ostaci hrane) i poseban prah za razgradnju i uklanjanje neugodnih mirisa. Ističu kako četveročlano kućanstvu tu kantu može napuniti za dva tjedna, a onda će ju prazntii u smeđu kanitu u zajedničkim prostorijama, koju će Unikom odvoziti jednom tjedno. Pilot- projekt je naselje Sjenjak, a onda slijedi Naselje Ljudevita Posavskog i Vijenac Petrove Gore. Rezultat je to prekogranične suradnje s Mađarskom, a kako novac bude stizao iz EU fondova projekt će se proširivati. Individualnom stanovanju će biti ponuđeno i korištenje sjeckalice po 40 kuna na sat, te najam kontejnera,  a bit će im omogućeno i vlastito kompostiranje. S današnjim danom završene su prijave za 500 kompostera, uz veliko zanimanje građana. Prema riječima Tihane Škugor, kompostana se gradi u Podravlju i vrijedna je oko 9 i po milijuna kuna, a moći će primiti 7.500 tona  bio otpada na 17.630 četvornih metara. Do 2020. godine, kako je i propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, količina odloženog miješanog otpada trebala bi biti smanjena na 50 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.