Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje temeljita obnova kurije Normann-Prandau

24.11.2020.

13:26

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Općina Bizovac uz pomoć EU-a pokreće temeljitu obnovu kurije Normann-Prandau. Uvodnom konferencijom, u Bizovcu je predstavljen projekt "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" financiran Europskim fondovima .

Sredinom lipnja ove godine na prigodnoj svečanosti u velikoj vijećnici Osječko baranjske županije u Osijeku Općini Bizovac uručen je ugovor o bespovratnom financiranju projekta EU sredstvima. Općinski načelnik Srećko Vuković potpisao je ugovor u okviru Poziva ITU Urbane aglomeracije Osijek u iznosu od 2.550.000,00 kuna za projekt ,Čuvarica baštine u srcu Bizovca".
Od potpisivanja vrijednog ugovora o sufinanciranju do danas izvršene su opsežne tehničke pripreme za početak građevinskih radova.
Ovim projektom predviđena je obnova | opremanje kurije Normann-Prandau Ehrenfels s ciljem stvaranja integriranog kulturnog-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine Bizovac. Provedbom trogodišnjeg projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" osnažit će se kulturni i turistički potencijal i atraktivnost općine Bizovac.
Bizovačka kurija je slobodnostojeća dvokrilna prizemnica L tlocrtnog oblika koja se nalazi u središtu Bizovca. Njezino duže krilo orijentirano je u smjeru istok-zapad i prati tijek ulice, a okomito na njega nadovezuje se dvorišno krilo, koje je dograđeno 1852. godine. Prvotno se građevina koristila za stanovanje vlastelinskih službenika, a tek od 1852. godine postaje dom Marijane Normann. lako skromnih dimenzija, uspoređujemo li ga s monumentalnim slavonskim dvorcima, dvorac Norman predstavlja ekskluzivnu stambenu građevinu 19. stoljeća, a brojne intervencije i devastacije koje su ga zadesile tijekom 20. stoljeća ne umanjuju njegovu vrijednost. Sada zgradu koristi Općina Bizovac. Kurija predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Obnova i uređenje kurije ključna je investicija za pozicioniranje općine Bizovac kao turističke destinacije istočne Hrvatske.
Provedba projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" generirat će nova radna mjesta, revitalizirati uže središte općine, a osiguranjem adekvatne infrastrukture za organiziranje i provođenje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti potaknuti dodatnu turističku potražnju i potrošnju. Projektom je predviđeno proširenje turističke, kulturne i društvene ponude kreiranje 3 novih kulturnih, obrazovnih i interpretativnih programa te 5 novih turističkih sadržaja. Proširenje turističke ponude izravno će utjecati na povećanje broja posjetitelja, produljenje turističke sezone te poboljšanje turističkih rezultata općine Bizovac, a sinergija turizma i lokalnih sustava proizvodnje potaknuti razvoj cjelokupne gospodarske i društvene aktivnosti te podizanje socijalne kohezije na području općine.
Ukupna je vrijednost projekta iznosi 5.872.124,21 kn. Razliku između ukupnih prihvatljivi! troškova te iznosa bespovratnih sredstava općina će financirati vlastitim sredstvima i sredstvima iz vanjskih izvora. U skladu s tim, 2.550.000,00 kn bit će osigurano iz EFRR, a ostatak od 3.322.124,21 kn osigurat će se iz drugih izvora.

Srećko Vuković

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.