Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinju Đakovački vezovi

17.06.2022.

15:21

Autor: HRT Radio Osijek

Đakovači vezovi

Đakovači vezovi

Foto: HRT / Dnevnik u podne

Počinje nam jedna od najvećih manifestacija izvornog narodnog folklora u Hrvatskoj i Europi - Đakovački vezovi koji će ove godine doživjeti svoje 56. izdanje.

Od 1967. godine, kada su održani prvi vezovi, pa sve do danas glavna manifestacija Đakovačkih vezova održava se svake godine u srpnju. Tako se svakoga ljeta u srcu Slavonije okupi na stotine folklornih društava te tisuće sudionika koji pjesmom, plesom i predivnim nošnjama čuvaju tradicije svojih krajeva kroz Đakovačke vezove. Posjetitelji mogu uživati u tradicijskim priredbama, kušanju slavonske kuhinje, glazbenim programima od tradicijskih do raznih drugih izvođača, plesu i brojnim drugim kulturnim, turističkim i zabavnim priredbama.


Zemlja partner ove je godine ponovno Ukrajina, a uz ukrajinske predstavnike koji djeluju u društvima u Hrvatskoj, očekuje se i nastup jednog zanimljivog orkestra iz Ukrajine.


Ove godine će manifestacija potrajati do 3. srpnja, a program započinje Danima otvorenih vinskih podruma đakovačkog vinogorja. Više o programu poslušajte u razgovoru s Majom Muškić iz ureda gradonačelnika Grada Đakova:


Program 56. Đakovačkih vezova, Maja Muškić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.