Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinju radovi na spajanju šetnica uz Dravu

28.01.2016.

09:19

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je svečano obilježen početak radova na uređenju desne obale Drave i spajanju šetnice između između Donjeg i Gornjeg grada, a nazočili su generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Ukupna vrijednost projekta spajanja Gornjeg i Donjeg grada šetnicom procjenjuje se na 108 milijuna kuna. Riječ je o dugo iščekivanom projektu povezivanja grada šetnicom duž rijeke Drave na potezu od cestovnog mosta do Zelenog polja. Partneri u projektu su Grad Osijek i Hrvatske vode s kojima zajedno ostvaruju i 70 milijuna eura vrijedan projekt „Osijek“. Projekt spajanja Gornjeg i Donjeg grada ostvarit će se u četiri etape. Prva faza odnosi se na rekonstrukciju obaloutvrde i uređenje šetnice između cestovnog i željezničkog mosta. Hrvatske vode i Grad financirali su izradu projektne dokumentacije za cijeli projekt u ukupnoj vrijednosti od 1,9 milijuna kuna u omjeru 90/10%. Procjenjena vrijednost radova iznosi 9,9 milijuna kuna, pri čemu će Hrvatske vode s 90% pokriti troškove radova na regulaciji Drave i izgradnji obaloutvrde u svrhu obrane od poplava, dok će Grad s 10% financirati troškove urbanističkog i hortikulturnog opremanja šetnice (postavljanje rasvjete, urbane opreme, hortikulture itd.).

Projekt spajanja grada šetnicom nastavak je dobre suradnje između Hrvatskih voda i Grada koja je u protekle dvije godine ostvarila tri uspješna zajednička projekta: pored već pomenutog projekta „Osijek“, tu su i rekonstrukcija obaloutvrde i uređenje šetnice s vidikovcem na desnoj obali Drave kod stare vodovodne centrale te rekonstrukcija nasipa Drava-Dunav u Podravlju na lijevoj obali Drave.

                  

Suradnja Grada i Hrvatskih voda nastavit će se i kroz izradu projektne dokumentacije vodnogospodarskog i urbanog uređenja lijeve obale Drave kod ZOO vrta s ciljem proširenja postojeće obalutvrde i šetnice, te jačanja i rekonstrukcije nasipa kod ZOO vrta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.