Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinju zimska sniženja u trgovinama

26.12.2018.

23:17

Autor: Davor Lončarić

Počinju zimska sniženja u trgovinama

Počinju zimska sniženja u trgovinama

Foto: - / -

Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila je da sutra, 27. prosinca, počinju zimska sniženja između 20 i 50 posto. Zimsko sniženje trajat će 60 dana, a redovita i nova, snižena cijena moraju biti iskazane jasno, vidljivo i čitljivo, navodi se u priopćenju.

Tijekom tog razdoblja najviše se kupuju odjeća i obuća, ali i različiti sezonski proizvodi, poput zimske opreme i dekoracija. 

Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dana.

"Praksa je pokazala da posljednjih godina domaći trgovci prate trendove drugih europskih trgovaca kad je riječ o sezonskim rasprodajama pa se bilježe sve veće stope sniženja. Dakle, tu možemo govoriti o međunarodnoj konkurentnosti jer zbog usklađenih rokova sniženja naši kupci više ne idu toliko kupovati u druge zemlje u okružju", rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Smatra da trgovci sve više osluškuju promjene na tržištu te nastoje uspješno odgovoriti na želje i potrebe potrošača. "To je ključno za dobre poslovne rezultate", naglašava Ravlić, prenosi se u priopćenju. 

Ono u čemu Hrvatska zaostaje u odnosu na međunarodne trendove jest online trgovina koja sve više uzima maha.
"Hrvatski trgovci još nedovoljno prepoznaju važnost online trgovine, što dodatno pogoršava našu poziciju u globalnoj utakmici. Za ilustraciju, online potrošnja u svijetu raste 30 posto godišnje, a u Hrvatskoj je to mršavih 12 posto, istaknula je Ravlić.

Napomenula je da ukupna potrošnja u prosincu ipak raste te da će, prema procjenama HGK, ove godine iznositi oko 13,5 milijardi kuna, što je porast od čak milijardu kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.