Hrvatski radio

Radio Osijek

Pod motom "Spasimo hranu" u Osijeku obilježen Svjetski dan hrane

16.10.2018.

14:06

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/M. Milas, M.Lačanin

foto: HRT/M. Milas, M.Lačanin

Foto: - / -

Broj pothranjenih ljudi u svijetu i dalje raste. Prema prošlogodišnjim podacima u svijetu gladuje 821 milijun ljudi. Stoga je i tema nacionalnog skupa održanog u Osijeku vezana uz sustav doniranja hrane: "Sustav doniranja hrane u RH : trenutno stanje, izazovi i perspektiva".

Samo se u Hrvatskoj baci 380 tisuća tona hrane godišnje, što je čak 53 posto od njezine ukupne količine u domaćinstvima. Iako je u Hrvatskoj sustav doniranja hrane ustrojen još 2015., a ukinut je i PDV na doniranu hranu, u praksi je još mnogo poteškoća. 
Predsjednik Udruge "Prijatelji svetog Martina" iz Belog Manastira Igor Jakobfi upozorava na administrativne probleme u sustavu: Na žalost, samo jedna tvornica na razini cijele Hrvatske prepoznala se dosada u tome. Duboko se nadamo da će i ova konferencija pridonijeti u poboljšanju zakonskih uvjeta  te podizanju svijesti mogućih donatora". Da je donacija sve manje potvrđuje i Štefica Čučak, iz osječke humanitarne udruge "Rijeka ljubavi" : "Kucali smo na mnoga vrata, napretka nema. Ništa nismo uspjeli, donacije ne dolaze. Mi smo spremni, osigurali smo rashladnu komoru za čuvanje hrane i velikog srca očekujemo donacije, međutim to je samo priča, stvarnost ne postoji". No, prema riječima pomoćnice ministra poljoprivrede Jelene Đugum konkretne se mjere poduzimaju, a sve s ciljem povezivanja svih sudionika u lancu doniranja hrane: "U petak je raspisan javni poziv za predstudiju za izradu Banke hrane, sustava kojii ćemo pokušati uspostaviti i urediti na najbolji mogući način". No, treba raditi i na osvješćivanju potrošača te je na današnjem skupu prikazan edukativni video spot Hrvatske agencije za hranu i Ministarstva poljioprivrede koji na jednostavan način prikazuje razlikovanje navoda rokova trajanja prehrambenih proizvoda. Ravnateljica HAH-a Darja Sokolić:" Radi se o oznaci : upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. Oznaka upotrijebiti do - govori nam da je ta hrana zdravstveno ispravna i sigurna za konzumaiju upravo do tog roka , a hrana koja je označena s najbolje upotrijebiti do, sigurna je za konzumaciju i nakon tog roka, ako je pravilno čuvana. Uz razlikovanju ovih dviju oznaka na hrani treba osvijestiti i koliko bacanje hrane utječe na globalni problem - glad u svijetu i klimatske promjene.

Galerija
foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-
foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-foto:M.Lačanin, Foto: -/-ugum.jpg, Foto: -/-sokolic.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.