Hrvatski radio

Radio Osijek

Podignuta optužnica zbog pogibije zbog trojice radnika u Čepinu

15.07.2020.

16:35

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Podignuta optužnica zbog pogibije zbog trojice radnika u Čepinu

Podignuta optužnica zbog pogibije zbog trojice radnika u Čepinu

Foto: - / -

Zbog pogibije dvojice djelatnika osječkog "Vodovoda" i jednog djelatnika čepinske komunalne tvrtke "Urednost" u nesreći 19. lipnja 2018. u Čepinu, osječko je tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv direktora čepinske tvrtke Željka Barišića, poslovođe Ivana Mrše te protiv tvrtke.

Na mjestu tragedije tada su preminuli djelatnik čepinske "Urednosti" Mario Horvat i djelatnik osječkog "Vodovoda" Danijel Franjić, dok je drugi djelatnik "Vodovoda" Luka Karin preminuo naknadno u osječkom Kliničkom bolničkom centru.
Na navodeći imena okrivljenika tužiteljstvo je izvijestilo kako se prvookrivljenog 39-godišnjeg direktora tereti da, suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice, a drugookrivljenog 62-godišnjeg poslovođu da je, znajući da nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.
Po dolasku do crpne stanice jedan od radnika čepinske "Urednosti" sišao je u okno gdje je zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao. Nakon toga su se dva radnika osječkog "Vodovoda" drugog trgovačkog društva, koji su tamo  prethodno čistili kanalizacijske cijevi pokušavajući pomoći onesviještenom radniku, spustili u okno gdje su također izgubili svijest i pali na tlo. 
Zatim je  53-godišnji radnik čepinske "Urednosti", zajedno s pristiglim djelatnicima čepinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva  i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike. 
Zbog tih propusta i nehajnog postupanja dvojice okrivjenika dvojica su radnika preminula na mjestu događaja, a treći je radnik preminuo istog dana u osječkom KBC-u, dok je radnik, koji je s djelatnicima čepinskog DVD-a i Hitne pomoći izvlačio stradale teško ozlijeđen.
Dvojicu okrivljenika tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a trećeookrivljenu tvrtku za počinjenje navedenog kaznenog djela zbog povrede dužnosti prvookrivljenika kao direktora da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.