Hrvatski radio

Radio Osijek

14:11 / 24.12.2015.

Autor: Krunoslav Inhof

Podijeljeno 2.500 porcija fiša i 500 porcija pržene ribe

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalnu podjelu "fiš-paprikaša", a ove godine i uz prženu ribu, organizirao je danas točno u podne Grad Osijek u Božićnom selu u Tvrđi .

Treću godinu za redom u organizaciji grada Osijeka u staroj gradskoj jezgri Tvrđi na Badnjak se priprema fiš paprikaš, a prve je porcije osobno izgrabio gradonačelnik Ivan Vrkić. Gradonačelnik Osijeka napomenuo je kako ovo nije obična podjela ribe već jedno lijepo druženje Osječana na Badnjak.

Ukupno 500 kilograma ribe, većinom šarana, završilo je u 14 velikih kotlića, a 50-ak kilograma ribe je prženo. Sve su pripremali članovi udruge "Majstori kotlića", a kako je istaknuo njihov predsjednik Zlatko Šebalj, za dobar je fiš najvažnija ljubav prema kuhanju ovoga ukusnog autohotnog specijaliteta. A da je ovo ključan sastaojak posvjedočili su i redom svi Osječani koji su kušali prženu ribu ili fiš paprikaš. 

 

Ove je godine, osim 2.500 porcija fiš paprikaša, pripremljeno i 500-tinjak porcija pržene ribe. A oni koji će danas fiš kuhati u svojim domovima ribu su potražili većinom na osječkoj središnjoj tržnici koja je od ranog jutra posjećenija nego obično. Uobičajeno za istok Hrvatske najveća je potražnja za šaranom čija je cijena 23 kune za kilogram, no kupovao se i som za 50 kuna. Slavonci pak, istaknula je jedna prodavačica, bakalar ne kupuju. A jeli ga u gradu ili u svojim domovima, u Slavoniji je na Badnjak očigledno najvažnije na je stolu pravi, ljuti fiš paprikaš.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.