Hrvatski radio

Radio Osijek

Podjela 3.000 novih spremnika za staklo i metal

17.06.2019.

15:31

Autor: Radio Osijek

HRT

HRT

Foto: - / -

Podjelom 3.000 novih spremnika za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže, namijenjenog prvotno korisnicima u kolektivnom stanovanju, Grad Osijek i Unikom nastavljaju s daljnjim razvojem prikupljanja otpada "od vrata do vrata".

Cilj je, poručuju iz Unikoma, do kraja godine omogućiti prikupljanje otpada u šest različitih frakcija (papir, plastika, metal, staklo, bio-otpad i miješani). "3.000 novih kanti, 1.500 za metal, 1.500 za staklo bit će podijeljeno za korisnike u kolektivnom stanovanju. Time smo pristupili principu koju Vlada uvrštava u legislativu kako bi se potaknulo odvojeno skupljanje otpada još na samom kućnom pragu. Također, do kraja godine, ne samo u kolektivnom nego i za individualno stanovanje, Grad je u postupku nabave spremnika za biorazgradivi otpad koji će uz posude za plastiku zamijeniti dosadašnje vrećice", ističe direktor Unikoma Davor Vić.

Time se sve više bližimo željenom europskom standardu, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i dodao kako se na ovaj način želi smanjiti prikupljanje mješovitog otpada: "Sukladno tome svi predstavnici stanara imat će priliku, ako se poveća razvrstavanje otpada, zelene kante s mješovitim otpadom u određenoj mjeri i razdužiti što će kroz obračunsko razdoblje od šest mjeseci dovesti do smanjenja računa, kako u zgradama, tako i pojedinačno svim stanarima u zgradama", zaključuje Piližota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.