Hrvatski radio

Radio Osijek

Podjela komposta građanima na Sjenjaku

17.03.2017.

09:55

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanima zgrade na Sjenjaku kućni broj 115 predstavnici Grada Osijeka i tvrke Unikom podijelili su danas kompost i sadnice jaglaca. Riječ je o zgradi koja je tijekom 2016. godine prikupila najviše biootpada.

Nakon razvrstavanja iskoristivog “neživog” otpada - ambalažne plastike, stakla, kartona i papira - logičan nastavak je selekcija i prikupljanje biorazgradivog otpada - ostataka voća, povrća, pa i kućnog bilja, dakle neprerađenih bioostataka iz kuhinje, zaključili su u Unikomu.  On u sastavu miješanog komunalnog otpada zauzima gotovo 40 posto. Projekt je razrađen u dva smjera - jedan prema korisnicima u individualnom stanovanju, drugi prema korisnicima u kolektivnom stanovanju.

"U sklopu projekta REGION2SUSTAIN počinjemo s provedbom pilot-projekta prikupljanja biootpada u kolektivnom stanovanju. Ovaj je projekt prije svega namijenjen stanarima u zgradama, dakle onima koji, za razliku od stanara koji žive u kućama, nemaju prostorne mogućnosti za postavljanje kompostera", pojašnjava Davor Vić, direktor Unikoma. Za tu je svrhu u naseljima Sjenjak, Ljudevita Posavskog i Vijenac Petrove gore  podijeljeno 3450 posuda volumena 16 litara. Te  se male kućne kante prazne u velike smeđe kante, koje će biti u prizemljima zgrada koje će pak Unikom redovito odvoziti. U jednoj zgradi u Dubrovačkoj u proteklih godinu dana “potiho” je testirana ova tehnologija i dala je zadovoljavajuće rezultate. Dakako, i idućih godinu dana obavljat će se monitoring uporabe kanti po ovim naseljima.

Zbrinjavanje biootpada kod korisnika koji žive u kućama predviđeno je na dva načina - vlastito kompostiranje putem kompostera i putem usluga koje nudi Unikom. I ovaj projekt Unikom razvija sredstvima europskih fondova i s partnerima. Uz osječku Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje, inozemni je partner mađarska općina Beremend. Osijek je prvi grad u istočnom dijelu Hrvatske koji je ušao u ovakav projekt prikupljanja kućnog biootpada.

Razumljivo je kako je u tom dijelu nužna i dodatna edukacija. Kroz podjelu kompostera po kućanstvima, građani će se educirati o kompostiranju kroz radionice po gradskim četvrtima, a projektni će partneri izraditi i distribuirati edukativni priručnik o kompostiranju. Zaključno, što se tiče Unikoma, ovo je nastavak borbe za smanjivanje količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada. A ona daje vidljive rezultate - od 2008. godine do kraja 2014. ta se količina smanjila za 30 posto - s prvotnih 36.000 na 24.600 tona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.