Hrvatski radio

Radio Osijek

Podržimo i osnažimo dijete i obitelj

15.09.2022.

11:31

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj"

Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj"

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Projektom "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj" osječki Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje oformio je dva nova mobilna tima za psihosocijalnu potporu, otvorena su dva nova poludnevna boravka na kojima će pružati uslugu savjetovanja i pomaganja djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi - rečeno je na završnoj konferenciji Projekta vrijednog gotovo 6 milijuna kuna u cijelosti sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Kako je istaknuo ravnatelj "Klasja" Vedran Škugor u protekle su dvije godine uspjeli ostvariti sve zadane ciljeve: "Projektom smo u potpunosti osnažili kapacitete naših stručnjaka, otvorili smo nekoliko poludnevnih boravaka, imali smo dva mobilna tima koji su savjetovali i pomagali preko 40 udomiteljskih i bioloških obitelji. Isto tako su naši mobilni timovi na neki način pomogli petero mladih, koji su izašli iz sustava socijalne skrbi, da uđu u za njih neki novi svijet. Poludnevni boravci su pomogli da pomognemo mladima koji su bili na rubu smještanja u neku ustanovu, a ono što je najbitnije je, da se projekt i njegovim završetkom, nastavlja s naše strane", rekao je Škugor.


O projektu: Ukupan iznos projekta: 5.987.667,50; EU sufinanciranje projekta: 100 %; Razdoblje provedbe: 29. 10. 2019. - 29. 10. 2022.

Djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja, koju će pružati mobilni timovi, i uslugu poludnevnog boravka, koja će se pružati na dvjema novim lokacijama gdje takve usluge uopće nisu dostupne: u Dalju i Tenji. Proširit će se i usluga na postojećoj lokaciji u Bistrincima. Biološke i udomiteljske obitelji djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja. Stručnjaci iz sustava socijalne skrbi također trebaju podršku i edukaciju kako bi pružili pravodobne i kvalitetne usluge. Njima će se osigurati nabava stručne literature te edukacija za njihovo korištenje. Predviđena su i dva studijska putovanja kako bi se moglo učiti iz primjera dobre prakse drugih zemalja u kojima su usluge razvijene. U te aktivnosti bit će uključeno ukupno 9 stručnjaka. Projekt uključuje i javnu kampanju za udomiteljstvo koja u svojim aktivnostima uključuje razne oblike komunikacija i skupina kojima se obraća.


Ciljevi projekta: Opći je cilj projekta osnaživanje izvaninstitucijske podrške djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima u Osječko-baranjskoj županiji i povećavanje stupnja osviještenosti i senzibilizacije javnosti o prednostima udomiteljstva. Razvijanje i širenje izvaninstitucijske usluge za djecu, mlade i obitelji razvojem i pružanjem usluge savjetovanja i pomaganja te poludnevnog boravka. Jačanje kapaciteta stručnjaka za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih usluga koje se projektom razvijaju, ali i znanja iz područja EU fondova. Provedba promocije udomiteljstva kao alternativnog oblika skrbi za djecu koja će biti ostvarena planiranom kampanjom.

Javljanje Leteće ekipe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.