Hrvatski radio

Radio Osijek

Podržimo i osnažimo dijete i obitelj

15.09.2022.

11:31

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj"

Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj"

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Projektom "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj" osječki Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje oformio je dva nova mobilna tima za psihosocijalnu potporu, otvorena su dva nova poludnevna boravka na kojima će pružati uslugu savjetovanja i pomaganja djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi - rečeno je na završnoj konferenciji Projekta vrijednog gotovo 6 milijuna kuna u cijelosti sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Kako je istaknuo ravnatelj "Klasja" Vedran Škugor u protekle su dvije godine uspjeli ostvariti sve zadane ciljeve: "Projektom smo u potpunosti osnažili kapacitete naših stručnjaka, otvorili smo nekoliko poludnevnih boravaka, imali smo dva mobilna tima koji su savjetovali i pomagali preko 40 udomiteljskih i bioloških obitelji. Isto tako su naši mobilni timovi na neki način pomogli petero mladih, koji su izašli iz sustava socijalne skrbi, da uđu u za njih neki novi svijet. Poludnevni boravci su pomogli da pomognemo mladima koji su bili na rubu smještanja u neku ustanovu, a ono što je najbitnije je, da se projekt i njegovim završetkom, nastavlja s naše strane", rekao je Škugor.


O projektu: Ukupan iznos projekta: 5.987.667,50; EU sufinanciranje projekta: 100 %; Razdoblje provedbe: 29. 10. 2019. - 29. 10. 2022.

Djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja, koju će pružati mobilni timovi, i uslugu poludnevnog boravka, koja će se pružati na dvjema novim lokacijama gdje takve usluge uopće nisu dostupne: u Dalju i Tenji. Proširit će se i usluga na postojećoj lokaciji u Bistrincima. Biološke i udomiteljske obitelji djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi primat će uslugu savjetovanja i pomaganja. Stručnjaci iz sustava socijalne skrbi također trebaju podršku i edukaciju kako bi pružili pravodobne i kvalitetne usluge. Njima će se osigurati nabava stručne literature te edukacija za njihovo korištenje. Predviđena su i dva studijska putovanja kako bi se moglo učiti iz primjera dobre prakse drugih zemalja u kojima su usluge razvijene. U te aktivnosti bit će uključeno ukupno 9 stručnjaka. Projekt uključuje i javnu kampanju za udomiteljstvo koja u svojim aktivnostima uključuje razne oblike komunikacija i skupina kojima se obraća.


Ciljevi projekta: Opći je cilj projekta osnaživanje izvaninstitucijske podrške djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima u Osječko-baranjskoj županiji i povećavanje stupnja osviještenosti i senzibilizacije javnosti o prednostima udomiteljstva. Razvijanje i širenje izvaninstitucijske usluge za djecu, mlade i obitelji razvojem i pružanjem usluge savjetovanja i pomaganja te poludnevnog boravka. Jačanje kapaciteta stručnjaka za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih usluga koje se projektom razvijaju, ali i znanja iz područja EU fondova. Provedba promocije udomiteljstva kao alternativnog oblika skrbi za djecu koja će biti ostvarena planiranom kampanjom.

Javljanje Leteće ekipe

Galerija
Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Završna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekZavršna konferencija "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.