Hrvatski radio

Radio Osijek

“Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”

01.10.2020.

15:40

Autor: Davor Lončarić

“Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”

“Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”

Foto: - / -

U tijeku je provedba novog projekta Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje "Podržimo i osnažimo dijete i obitelj". . .

Udomiteljstvo, kao oblik alternativne skrbi za djecu, prisutno je u našem društvu već dugi niz godina.  No, broj udomiteljskih obitelji i dalje je nedostatan, a potreba za podrškom i pomoći procesu udomljavanja je stalna. Stoga svaki novi projekt koji se provodi u tom smjeru dobra je vijest za korisnike i zajednicu. Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek od listopada 2019. provodi projekt „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“.

Projekt ima za cilj osnažiti izvaninstitucionalnu podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima na području Osječko-baranjske županije te povećati svijest o prednostima udomiteljstva.

“Projektom “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“ želimo, kao što i sam naziv projekta kaže, pomoći obiteljima koje se nalaze pred različitim izazovima i potrebna im je pomoć i podrška. Osnaživanje obitelji temelj je na kojem se gradi zdrava zajednica i sretnije društvo. Cilj nam je istaknuti važnost udomiteljstva, promovirati ga, unaprijediti i pružiti stalnu pomoć putem usluge savjetovanja i pomaganja udomiteljima i udomljenoj djeci, kao i biološkim obiteljima. Sveobuhvatan, stručan pristup tijekom ovoga procesa nužan je kako bi u konačnici imali veći broj udomitelja i djece smještene u udomiteljskim obiteljima. Osim usluge savjetovanja i pomaganja, kao izvrsna prevencija izdvajanja djece iz bioloških obitelji, a na temelju višegodišnjeg iskustva centra Klasje, prepoznata je i usluga poludnevnog boravka koju ovim projektom širimo na mjesta Tenja i Dalj te povećavamo opseg u mjestu Bistrinci“, istaknula je ravnateljica Centra Klasje, Miranda Glavaš Kul.


U sklopu projekta provode se usluge savjetovanja i pomaganja, usluge poludnevnog boravka te kampanja o udomiteljstvu. Uslugu savjetovanja i pomaganja pružaju mobilni timovi za biološke, posvojiteljske i udomiteljske obitelji djece u alternativnoj skrbi, te za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Usluge poludnevnog boravka namijenjene su djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na dvjema novim lokacijama u Dalju i Tenji, a na postojećoj lokaciji u Bistrincima projektom će se uključiti veći broj djece. Kampanjom o udomiteljstvu Centar želi senzibilizirati javnost o važnosti, prednostima i mogućnostima udomiteljstva s ciljem povećanja interesa za udomiteljstvo i povećanja broja udomitelja.  

U sklopu kampanje provest će se informativne tribine za zainteresirane građane u Osijeku, Belom Manastiru,  Donjem Miholjcu, Našicama, Valpovu, Đakovu, okrugli stol na temu udomiteljstva namijenjen stručnjacima u području socijalne skrbi,  dvodnevna konferencija na temu „Promicanje udomiteljstva“,  organiziranje aktivnosti za udomiteljske obitelji te druge promotivne aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta, koji traje 36 mjeseci, je 5.987.667,50 a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF). 

logotipi.jpg

logotipi.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.