Hrvatski radio

Radio Osijek

Poduzetnicima novi HBOR-ovi krediti uz sufinanciranje Županije

24.01.2019.

13:17

Autor: Neven Knežević

Poduzetnicima novi HBOR-ovi krediti uz sufinanciranje Županije

Poduzetnicima novi HBOR-ovi krediti uz sufinanciranje Županije

Foto: - / -

Ugovore o beskamatnom kreditiranju za male i srednje poduzetnike, te poduzetnike početnike u Osječko baranjskoj županiji, potpisali su član uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Čuvalo i župan Ivan Anušić

Nakon prošlogodišnjeg beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, nastavljena je suradnja Osječko baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Naime, potpisani su ugovori koji poduzetnicima i poduzetnicima početnicima jamče trenutačno najpovoljnije kredite na bankarskom tržištu. Ugovore vrijedne 45 milijuna kuna potpisali su član uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo i župan Ivan Anušić. "Od ukupnog iznosa 30 milijuna kuna kreditna je potpora poduzetnicima koji već posluju, a preostalih 15 milijuna koristit će poduzetnici početnici kojima se inače i najteže otvaraju vrata banaka", rekao je Čuvalo. "Osječko baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina u Hrvatskoj provodi projekte beskamatnog kreditiranja", rekao je župan Anušić naglasivši "da poduzetništvo i obrtništvo treba poticati na sve načine, pa i sufinanciranjem kamata". Kako je istaknuo, ta sredstva najviše će biti iskorištena u području proizvodnje hrane, ali i u stvaranju i proširenju turističke ponude. 

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši je 8 milijuna uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina s počekom. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosti će 0%, odnosno 1% za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope. S druge strane najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši pojedinačni iznos kredita iznosi 1,8 milijuna kuna uz poček od 3 godine i rok otplate 14 godina. Korisnici će u cijelosti biti oslobođeni plaćanja kamata. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.