Hrvatski radio

Radio Osijek

Poduzetnička zona prioritet u Podgoraču

29.03.2018.

17:30

Autor: Radio Osijek/DL

foto: Osječko-baranjska županija

foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje te plinofikacije aktualni su projekti na području Općine Podgorač, no najvažnija je ipak izgradnja Poduzetničke zone, projekta koji počeo prije godinu dana, a koji bi trebao postati najznačajniji pokretač razvoja ove općine s devet naselja.

U realizaciji projekata značajnu ulogu ima suradnja općinske i županijske uprave, pa je na poziv općinskog načelnika Gorana Đanića u radni posjet Podgoraču danas, 29. ožujka 2018. godine, došao župan Ivan Anušić sa suradnicima. 

- Županija je najveći partner Općine Podgorač, naša suradnja je dobra niz godina, a očito ćemo još bolje surađivati na niz projekata - rekao je načelnik Đanić, a župan Anušić je naglasio važnost Poduzetničke zone. 
 

Olakšice investitorima i 20.000 kuna za svako radno mjesto 


- Svaka općina treba samostalno odlučiti što je prioritet njenog razvoja, a slažem se da je za Općinu Podgorač iznimno važna Poduzetnička zona jer će ona biti generator budućeg razvoja cijele općine i mjesto zapošljavanja stanovnika. Upravo u poticanju takvih projekata vidim i ulogu Županije, koja će, kao što sam najavio, umjesto simboličnog sufinanciranja više projekata u svakoj općini sa značajnim sredstvima sufinancirati jedan kapitalni projekt. Naravno, Županija nastavlja s odobravanjem drugih potpora, kao što su društveni i vatrogasni domovi, ambulante, domovi za stare i nemoćne, škole i ceste - istaknuo je župan. 


Obilaskom radilišta župan Anušić uvjerio se u trenutno stanje Poduzetničke zone. U tijeku su radovi na vodoopskrbi i odvodnji, HEP je pripremio energetski sustav, a uvođenje plinofikacije se očekuje ove godine. Načelnik Đanić naglašava i neke posebnosti. 


- Poduzetnička zona se prostire na 8,38 hektara, a nakon njene izgradnje investitorima će biti na raspolaganju osam infrastrukturno opremljenih parcela koje se mogu međusobno spajati. Ističem da već sada planiramo značajne potpore budućim investitorima. Namjeravamo dodijeliti po 20.000 kuna za svako novo radno mjesto, a investitorima nudimo stručnu potporu i oslobađanje od svih davanja koja su u nadležnosti općine ili ćemo ih svesti na minimum. Lokacija Zone je izvrsna, nudimo posebne pogodnosti te je namjeravamo ponuditi i investitorima iz BiH i Mađarske - rekao je Đanić. 
 

Vodovod i odvodnja prema planu 
 

Na sastanku je rečeno kako je vodoopskrba napravljena za 90 posto naselja, odnosno za Podgorač, Stipanovce, Kelešinku, Kršince, Bijelu Lozu i Ostrošince, a magistralni cjevovod je prošao i kroz glavne ulice Budimaca i Poganovaca. U narednih mjesec dana očekuje se raspisivanje natječaja za završetak sekundarnih vodova, a vrijednost investicije je oko 1,2 milijun kuna, u čemu se očekuje potpora Županije. 


Odvodnja je u cijelosti postavljena u naseljima Podgorač i Stipanovci (osim jedne ulice u Podgoraču), a pripremljene su građevinske dozvole za izgradnju sustava odvodnje u Razbojštu te za rekonstrukciju postojeće mreže u Stipanovcima, kao i izgradnja pročistača u Podgoraču, što se planira ove godine . Ujedno se projektira odvodnja za Budimce, Poganovce i Bijelu Lozu. 

Plinofikacija je obavljena u naseljima Kelešinka, Stipanovci i Podgorač, a očekuje se nastavak izgradnje prema Razbojštu, odnosno da već u 2018. godini bude izgrađena u Poduzetničkoj zoni koja je na toj trasi. 


Projekti u tijeku i dobra vijest 
 

Načelnik je župana i suradnike upoznao i s ostalim aktualnim projektima. To su adaptacija društvenog doma u Poganovcima, vatrogasnog doma i spremišta u Podgoraču, uređenje parkirališta u Podgoraču, provedba projekta „Zaželi“ vrijednog 4,2 milijuna kuna u komu će biti zaposleno 28 osoba te projekta „Kombi“ s pet zaposlenih, problemima u radu pošte, projekt energetske obnove zgrade Podrušne škole u Budimcima vrijedan 444.000 kuna, a namjerava se ponovno nominirati za energetsku obnovu zgrada Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač, zatim o mogućnostima ili zapravo problemima u prometu (asfaltiranje ceste Podgorač - Ledenik se niti ne nazire, a slično je i s obnovom ceste Podgorač - Osijek), planovima rekonstrukcije općinske upravne zgrade, o besplatnoj prehrani učenika i prijevozu u škole te posebvno gospodarskoj situaciji koju u ovoj općini obilježavaju problemi dominantne poljoprivrede (industrijskih pogona uopće nema u općini, a 15-ak postojećih OPG-ova imaju uredno prijavljeno samo nekoliko radnika). 

Dobra je vijest da je porezna reforma donijela Općini Podgorač oko 1,5 milijun kuna novih prihoda.

Izvor: Priopćenje Osječko-baranjske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.