Hrvatski radio

Radio Osijek

Podvožnjak na "Čepinskoj" do kraja sljedeće godine

27.06.2022.

16:30

Autor: HRT Radio Osijek

Gradnja podvožnjaka

Gradnja podvožnjaka

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je Osječko baranjskoj županiji. Obišao je gradilište podvožnjaka u ulici Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku. Radovi bi trebali bi biti dovršeni do kraja sljedeće godine. Ministar Butković obišao je i radove na dionici autocesta koridora 5C kod Belog Manastira. 

Podvožnjak duljine 509 metara, te cestovni i željeznički mostovi duljine 27 odnosno 21 metar trebali bi biti dovršeni do kraja sljedeće godine. Otvaranjem podvožnjaka nestat će gužve i čekanja na jednom od najprometnijih pružnih prijelaza, istaknuto je na početnoj konferenciji projekta održanoj na gradilištu podvožnjaka u ulici Svetog Bogdana Leopolda Mandića. 

"Vrijednost radova iznosi više od 93 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira sredstvima iz europskih fondova, a ostalo iz državnog proračuna", rekao je ministar Oleg Butković. "Dnevno tim cestovnim ulazom u grad prođe 20 tisuća vozila", istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić, te dodao "da su generacije čekale na taj projekt". 

"Dijelovi projekta bit će i preteća infrastruktura koja uključuje pješačke i biciklističke staze, javnu rasvjetu i oborinsku odvodnju", rekao je župan Ivan Anušić. Govoreći o suradnji središnje vlasti i lokalne samouprave Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je Osječko - baranjsku županiju kao primjer povlačenja sredstava europskih fondova. "Zahvaljujući sinergiji lokalne i državne razine u posljednje dvije godine u Osijeku su ugovorena 134 projekta vrijedna 730 milijuna kuna. To pokazuje koliko se strateški promišlja, te kakvu viziju imaju županijske i gradske vlasti o tome kako to područje učiniti razvijenijim i kvalitetnijim za život", rekla je ministrica Tramišak. 

Nakon početne konferencije ministar Oleg Butković zajedno s ministricom Tramišak, čelnicima Županije i Hrvatskih autocesta obišao je dionicu autoceste na koridoru 5C kod Belog Manastira koja bi do kraja listopada trebala biti dovršena. Za preostalih 5 kilometara koliko je još preostalo do mađarske granice u rujnu će biti raspisan javni natječaj, a dovršetak autoceste na tom koridoru u dužini od 88,5 kilometara bit će završen do kraja 2024. godine. Za tri mjeseca kada bude dovršena i pretposljednja dionica autoceste u promet će biti puštena i belomanstirska obilaznica. 

Galerija
Podvožnjak , Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio Osijek
Podvožnjak, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio OsijekGradnja podvožnjaka, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio OsijekObilazak radova na autocesti, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio OsijekObilazak radova na autocesti, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio OsijekObilazak radova na autocesti, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.