Hrvatski radio

Radio Osijek

Pogled u svemir s Milankovićeve točke gledišta

04.10.2013.

13:04

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski tjedan svemira obilježava se danas u Dalju u Kulturno-znanstvenom centru Milutina Milankovića prigodnim programima namijenjenim prvenstveno učenicima i studentima koje zanima svemir i dostignuća s tog područja. Po Milankoviću ime su dobili krateri na Mjesecu i Marsu te jedan asteroid.

Đorđe Nešić, ravnatelj Kulturno-znanstvenog centra smještenog u obnovljenoj rodnoj kući znanstvenika Milutina Milankovića, izjavio je kako će se osim projekcija filmova i predavanja organizirati i noćno gledanje svemira teleskopom, koji je u tom centru od prošle godine. "Lokacija teleskopa posebno je dobro pogođena", rekao je za Nešić, dodajući da je okrenut prema Dunavu, gdje su nebeska tijela uvijek u posebnom ozračju.

Veliko zanimanje cijele godine pobuđuje 'Svemirska soba' u kojoj su dva vrijedna eksponata. Jedan predstavlja model precesijskog ciklusa kretanja Zemlje, a drugi je model ledenih doba, istaknuo je Nešić. Kada "Svemirska soba" bude potpuno opremljena, posjetitelji će moći doživjeti i osjetiti veličinu i značenje svemira i Zemlje u tom neizmjernom prostranstvu, dodao je.

Svjetski tjedan svemira počinje upravo danas, 4. listopada, na dan kada je 1957. lansiran prvi satelit Sputnik, a završava 10. listopada, na dan kada je 1967. potpisana povelja o miroljubivom korištenju svemira, rekao je Nešić. Istaknuo je da će na predavanjima o Svjetskom tjednu svemira osobito biti govora o Milankoviću, kojeg je NASA uvrstila među deset najvećih znanstvenika svih vremena i po kojemu su ime dobila dva kratera – jedan na Mjesecu i jedan na Marsu, te jedan asteroid.
Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u daljskom Kulturno-znanstvenom centru počinje teleskopskim pogledom prema svemirskom prostoru koji je upravo s toga mjesta Milanković često gledao, dodao je Nešić. Klimatolog, astronom, matematičar i književnik Milutin Milanković rodio se u Dalju 28. svibnja 1879. godine, a umro je u Beogradu 12. prosinca 1958. Posmrtni su mu ostaci, prema njegovoj želji, naknadno preneseni na mjesno groblje u rodnome Dalju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.