Hrvatski radio

Radio Osijek

Pogoršava se epidemiološko stanje u Slavoniji

29.04.2021.

10:31

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U slavonskim je županijama 450 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj svaki treći testirani je pozitivan - ukupno ih je 149, odnosno 98. U Vukovarsko-srijemskoj je 94 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 91, Virovitičko-podravskoj 18. Osam osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 441 uzorak od kojih je 149 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od gotovo 34%. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 68 i 85 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Najviše (63) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području Belog Manastira, po osam Belišća i Valpova, po sedam Đakova i Našica, pet iz Čepina, po četiri Darde i Donjeg Miholjca, po tri su s područja Ernestinova, Kneževih Vinograda i Punitovaca, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Erduta, Gorjana i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Drenja, Draža, Đurđenovca, Jagodnjaka, Marijanaca, Petlovca, Podgorača, Popovca, Satnice Đakovačke, Šodolovaca, Trnave i Vladislavaca. Na bolničkom se liječenju nalaze 133 osobe oboljele od COVID-a19, i to 106 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.532 osobe. Policijski službenici proveli su 14 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Tenji), dok u 163 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Velik broj novih slučajeva i vrlo visok udio pozitivnih među testiranima u Požeško-slavonskoj županiji – na posljednjem je testiranju obrađeno 280 uzoraka od kojih je 98 bilo pozitivno na SARS-CoV-2, što je udio od 34 posto. Na tom je području trenutno aktivno 439 slučajeva zaraze – na bolničkom je liječenju 13 covid pacijenata, dok se 426 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 481 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 412 osoba od kojih su 94 bile pozitivne na koronavirus (89 na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenskom testu). Dvije osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih (32) iz Vinkovaca, 12 je iz Vukovara, 11 iz Županje, po 6 osoba iz Ivankova i Jarmine, 4 iz Prkovaca, po 2 osobe iz Nuštra, Andrijaševaca, Babine Grede, Borova, Cerne, te po 1 osoba iz Gradišta, Gunja, Iloka, Marinaca, Markušice, Novih Jankovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Srijemskih Laza, Starih Mikanovaca, Šiškovaca, Trpine i Šarengrada. U toj je županiji trenutno aktivno 480 slučajeva zaraze. Zbog COVID-19 bolesti na bolničkom je liječenju 68 pacijenata. Među zaraženima je 14 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara i 8 drugih zdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 13 nastavnika i 16 učenika. U samoizolaciji na području županije je 755 osoba - iz sustava zdravstva 10 (2 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 182 nastavnika i 240 učenika.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše novozaraženih je iz Slavonskog Broda (32), slijede Nova Gradiška (10), Rešetari (7), Donji Andrijevci, Sibinj i Sikirevci (po 5), Garčin (4), Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oriovac i Velika Kopanica (po 3), Bebrina i Bukovlje (po 2) te Brodski Stupnik, Cernik, Podcrkavlje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 10.944, oporavilo se 10.179 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 558 na 564.
U protekla 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminuo je muškarac, 1945. godište, a dvije su žene preminule u Općoj bolnici Nova Gradiška (1933. i 1950. godište). Ukupan broj preminulih s COVID-om-19 od početka epidemije tako sada iznosi 201. Hospitalizirano je 78 covid pacijenata (2 više nego prethodni dan). Na respiratorima je 15 pacijenata (1 manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 873 osobe (72 osobe manje nego prethodni dan).

Broj novozaraženih osoba virusom SARS-CoV-2 u odnosu na prethodne dane raste i na području Virovitičko-podravske županije. U posljednjem 24-satnom razdoblju od 96 testiranih 18 je pozitivno, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše ih dolazi s područja Slatine (8), sedmero je iz Virovitice, a po jednog pozitivnog na koronavirus bilježe Pitomača, Lukač i Nova Bukovica. Jedna je muška osoba (1954. godište) preminula uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 40 COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su dvije osobe s područja VPŽ, obje na respiratoru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.