Hrvatski radio

Radio Osijek

Pogoršava se stanje u Slavoniji - 205 novih slučajeva

02.04.2021.

09:56

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji svaki peti testirani je pozitivan - evidentiran je 91 novi slučaj zaraze. U Vukovarsko-srijemskoj 60 je novozaraženih, Brodsko-posavskoj 37, Požeško-slavonskoj 13. U Virovitičko-podravskoj su 4 novozaražena. Preminulo je devet osoba, najviše u Osječko-baranjskoj (6).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 425 uzoraka od kojih je 91 bio pozitivan na koronavirus, što je udio od 21,4 posto. Preminulo je šest osoba koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 62 do 88 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 47 naselja, a najviše (29) ih živi na području grada Osijeka, osam na području grada Našica, pet na području općine Bilje, po četiri na području Čepina, Donjeg Miholjca, Đakova, Đurđenovca i Kneževih Vinograda, po tri Antunovca, Belišća, Koške i Petrijevaca, po dvije Belog Manastira, Bizovca, Darde, Erduta i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Čeminca, Petlovca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Trnave, Valpova i Viljeva.
Na bolničkom se liječenju nalazi 79 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 58 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 21 pacijent s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.219 osoba.
Policijski su službenici proveli 24 provjere osoba u samoizolaciji pri čemu su utvrdili jedno kršenje te mjere (na području Baranje). Obavili su i 120 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 65 nadzora provođenja epidemioloških mjera (55 u ugostiteljskim objektima, 4 u prodavaonicama, 3 u trgovačkim centrima, 2 u ljekarnama i 1 u pekarnici) pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te izdali nalog za njeno otklanjanje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 307 osoba od kojih su 60 bile pozitivne na koronavirus – 24 novozaražene su iz Vinkovaca, 13 iz Vukovara, 6 iz Cerića, 5 iz Ivankova, 3 iz Jarmine, po 2 osobe iz Borova, Ilače i Otoka, te po 1 osoba iz Bobote, Gaboša, Komletinaca, Posavskih Podgajaca, Privlake, Trpinje i Vođinaca. Preminulih osoba nema. Trenutno su aktivna 393 slučaja zaraze, a zbog COVID-a19 hospitalizirane su 32 osobe. Među pozitivnima su 4 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik  i 3 medicinske sestre/tehničara), a iz sustava obrazovanja 13 nastavnika i 42 učenika. U samoizolaciji na području županije je 1466 osoba – iz sustava zdravstva su 3 radnika (3 medicinske sestre/tehničara), iz sustava obrazovanja 18 nastavnika i 506 učenika. Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 9570 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 8977 oporavilo, a 200 osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 37 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše novozaraženih je u Slavonskom Brodu (10), slijede Nova Gradiška (6), Rešetari (4), Staro Petrovo Selo (3), Cernik, Nova Kapela, Okučani i Sibinj (po 2) te Bukovlje, Davor, Gornji Bogićevci, Stara Gradiška, Velika Kopanica i Vrpolje (po 1). Broj zaraženih na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 9.185, oporavile su se 8.763 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva povećan s 241 na 248.
U protekla 24 sata preminule su dvije osobe – muškarac, 1959. i žena, 1943. godište. Ukupan broj osoba preminulih od COVID-a19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 174. Hospitalizirana su 42 covid pacijenta (2 osobe više nego prethodni dan). Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 860 osoba (55 više nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 139 uzoraka, od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 129 slučajeva zaraze – 119 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 706 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirane su 73 osobe – četiri su bile pozitivne na koronavirus. Muškarac (1942. godište) preminuo je uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imao i brojne komorbiditete. On je 110 žrtva korona virusa na području VPŽ od početke epidemije, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Dvoje novozaraženih je s područja Virovitice, jedna zaražena osoba je iz Suhopolja, a za jednu nije poznato od kuda dolazi. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je devet COVID pozitivnih pacijenata, dok se dvije osobe nalaze u KBC-u Osijek, na respiratoru. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.697 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.