Hrvatski radio

Radio Osijek

Pokladna manifestacija Kakasütés u Vardarcu

22.02.2020.

18:23

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

Ovoga su vikenda u Vardarcu pijetlovi glavna atrakcija. Povodom tradicionalne pokladne manifestacije Kakasütés u središtu sela okupili su se stari i mladi prerušeni u pijetlove kako bi prošetali ulicama i otjerali zimu.

U subotu poslijepodne održana je 18. po redu manifestacija pod imenom „Udaranje pijetla”. Ovaj neobičan naziv proizlazi iz tradicionalne seoske igre prema kojoj su mještani nasumično odabirali neudane djevojke iz publike za sudjelovanje u igri. Cilj igre bio je prekrivenih očiju dugim kolcem pogoditi u zemlju ukopanu pijetlovu glavu. Nekadašnja nemilosrdna igra danas živi u nešto bezazlenijem obliku, gdje se umjesto pravoga pijetla upotrebljava gumena igračka. No, pravila su i dalje ista, a sretnica koja uspješno ispuni zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine udati. 

Prema riječima Zsolta Michelija, predsjednika KUD-a Vardarac i glavnog organizatora ovoga događaja, Kakasütés je stari običaj koji se do sredine 80-ih godina održavao u cijeloj Baranji, ne samo u Vardarcu. S dolaskom Domovinskog rata ta je duga tradicija prekinuta, a ponovno je oživljena 2003. godine zahvaljujući lokalnoj mladeži.

Cijela manifestacija započela je bučno, uz povorku mališana koji su mašući zvečkama, pjevajući i udarajući starim loncima nastojali „preplašiti” zimu i dozvati proljeće. Emeše Ferenc Ilić, Odgajateljica iz Prosvjetno-kulturnog centra Mađara ispričala je kako mališani svake godine željno iščekuju ovaj događaj te uvijek rado sudjeluju u igrama. Tjednima ranije započinju s pripremom svojih kostima koje zajedno s odgajateljicama izrađuju od starih bijelih majica i krep papira. 

Nakon dječje manifestacije uslijedila je povorka velikih "pijetlova", koji su uz pratnju benda u fijakeru prošetali selom, ne bi li svojim ludorijama pozvali mještane na glavnu atrakciju i uprizorenje Udaranja pijetla u centru sela. Mnogi od "pijetlova" su mladići koji u ovoj igri sudjeluju od malih nogu.

Ovom šarenom manifestacijom mještani Vardarca uspješno su zaključili pokladno razdoblje, no slavlje se nastavlja i u nedjelju, kada će centar sela preplaviti mirisi iz kotlića, povodom godišnjeg natjecanja u kuhanju iš-paprikaša.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.