Hrvatski radio

Radio Osijek

Pokladno jahanje u Tenji privlači sve više jahača i konjogojaca

23.02.2019.

17:11

Autor: Radio Osijek

foto Davor Lončarić

foto Davor Lončarić

Foto: - / -

Diljem Slavonije do korizme se njeguje običaj pokladnoga jahanja, a danas se u Tenji okupilo čak šezdeset jahača i konjogojaca s istoka Hrvatske, bez čije bi ljubavi prema konjima i tradicijskoj kulturi ovaj običaj nestao.

Pokladno jahanje potječe iz vremena kada su vojnici na Savi čuvali granicu od Turaka i svečano odjeveni obilazili graničarske postaje i kolegama donosili jelo i piće, a pjesmom izazivali Turke s druge strane granice. U povratku, prolazili su kroz sela gdje su ih domaćini častili, a djevojke gledale mlade momke i koji od njih ima najljepšeg konja.

Na pokladnome jahanju u Tenji svake je godine sve više jahača. "Uz prikaz pokladnih jahača, pokažemo i bogatstvo naših nošnji, naše lipicance na koje možemo biti ponosni. I, naravno, ovom manifestacijom promoviramo našu Slavoniju, našu tradiciju", istaknuo je predsjednik tenjskog KUD-a "Josip Šošić" Josip Mihaljević. Posebno je zadovoljstvo izrazio zbog toga što se u doček jahača na šest postaja ove godine uključilo čak 130 obitelji iz mjesta.

Program tradicionalno završava pokladnom zabavom na kojoj je za dobro raspoloženje zadužen tamburaški sastav Berde Bend.

Galerija
foto Davor Lončarić, Foto: -/-
foto Davor Lončarić, Foto: -/-foto Davor Lončarić, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.