Hrvatski radio

Radio Osijek

Pokrale teško bolesnu 86-godišnjakinju

19.04.2022.

13:36

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Dvije su žene prevarile 86-godišnju ženu - obećale joj smještaj u udomiteljskoj obitelji, dovezle ženu u dom, nagovorile da podigne sav novac iz banke koji su podijelile i zadržale, da bi na kraju bolesnu staricu vratile tamo gdje je i do sada živjela.

O kaznenom je djelu izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska:

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su sredinom mjeseca ožujka ove godine, 57-godišnja i 72-godišnja hrvatska državljanka počinile kazneno djelo Teška krađa, iskorištavanjem teškog zdravstvenog stanja 86-godišnje hrvatske državljanke. Prevarantice su sredinom mjeseca ožujka, a po prethodnom nagovoru, ponudile 86-godišnjakinji smještaj u udomiteljsku obitelj 57-godišnjakinje prevarantice.

Nakon što su je udomile prevarantice su svoju žrtvu nagovorile da podigne ušteđevinu s računa te im preda. Ukradeni novac prevarantice su podijelile, a 86-godišnjakinju vratile na adresu prebivališta.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem prevarantice su uhićene i predane pritvorskom nadzorniku. Policijski službenici protiv prevarantica nadležnom državnom odvjetništvu podnose kaznenu prijavu", stoji u objavi osječko-baranjske Policijske uprave.

Policija istodobno poziva sve građane, posebice one starije životne dobi, na maksimalni oprez kod dogovaranja bilo kakvih usluga s nepoznatim osobama čiji identitet i poslovanje nisu provjerili, kako ne bi (p)ostali materijalno oštećeni počinjenjem kaznenog djela.

Kako spriječiti prijevare na štetu starijih osoba?

Policijska praksa bilježi događanja u kojima su žrtve kaznih dijela starije osobe. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnja.

Vrlo često su starije osobe žrtve prijevara različitih osoba koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara.

Unatoč obavljenim uhićenjima počinitelja takvih kaznenih djela, uvijek postoji mogućnost pojavljivanja novih osoba sa namjerom počinjenja prijevare na štetu starijih osoba.

 U cilju sprječavanja takvih događaja, građanima se savjetuje sljedeće:

• ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ

• ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid

• ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje Vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama ( npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku

• samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih

• kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži

• zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila

• zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)

• odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.