Hrvatski radio

Radio Osijek

13:54 / 12.06.2020.

Autor: Radio Osijek/CZM

Pokrenuta donatorska kampanja: "Nevidljive rute"

Pokrenuta donatorska kampanja: "Nevidljive rute"

Pokrenuta donatorska kampanja: "Nevidljive rute"

Foto: - / -

Ovogodišnjom online tihom aukcijom fotografija u sklopu donatorske kampanje: "Nevidljive rute", brojne gradske organizacije civilnog društva započele su obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica - 20. lipnja .

Udruga Breza Osijek, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Osijek, Volonterski centar Osijek, Udruga Pobjede Osijek, Udruga Plantaža Osijek, Udruga Slama Osijek, kao i Grad Osijek, ponovno su zajedničkim nastupom i ove godine odlučili naglasiti problematiku izbjegličke krize. Ovogodišnja inicijativa ističe se prikupljanjem sredstava kroz aukciju fotografija. "Aukcijom fotografija nagrađenih slovenskih autora i prikupljenim sredstvima cilj nam je osigurati pomoć organizaciji „Are You Syrious?”. Riječ je o organizaciji koja brine o izbjegličkim kućanstvima u našoj zemlji, a ona su nažalost zbog korona krize i potresa u Zagrebu u iznimno teškoj materijalnoj situaciji", naglasila je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. 

Dodajmo kako će cjelokupno izdanje, katalog, kao i platforma za licitaciju biti dostupni putem interneta. „Od danas, 12. lipnja omogućili smo Facebook event s poveznicama kataloga i obrasca za licitiranje. Stoga, pozivamo sve pravne i fizičke osobe da nam se pridruže kroz aukciju sve do srijede, 17. lipnja u poslijepodnevnim satima. Pobjednik će biti proglašen u četvrtak kada je i planirano otvorenje izložbe u prostorijama Udruge Slama (Firingerova 3)”, poručila je Mirna Šostarko iz Udruge za rad s mladima Breza.

O AUTORIMA: Fotografije velikih formata koje će biti izložene u dogovoru sa slovenskim autorima nastale su za vrijeme migrantskog vala 2015 godine. 4 fotografa: Ciril Jazbec, Matic Zorman, Boštjan Pucelj i Matej Povše, nagrađivani slovenski autori, službeni fotografi National geographica koji su htjeli pokazati ključne povijesne trenutke dolaska izbjeglica u njihovu zemlju i pokušaja (su)života s lokalnim stanovništvom. Povše i Zorman doslovno su se priključili izbjeglicama i ostajali s njima dan i noć. Jazbec je proširio područje svoga djelovanja kako bi uključio lokalno stanovništvo koje živi na područjima kojima izbjeglice prolaze, dok je Pucelj istraživao i proučavao te prostore nakon što ih izbjeglice napuste.

 

 

 

 

103724587_917882685327119_214457647561471619_n.jpg

103724587_917882685327119_214457647561471619_n.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.