Hrvatski radio

Radio Osijek

Pokrenuta istraga za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari

19.09.2018.

11:49

Autor: Radio Osijek/HINA

Ovčara fotografija HRT

Ovčara fotografija HRT

Foto: - / -

Temeljem nedavne kaznene prijave Ravnateljstva policije, a zbog sumnje da je u studenom 1991. na Ovčari usmrtio zarobljenog hrvatskog branitelja Damira Kovačića, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv osumnjičenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara,  koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima. Okrivljenika se tereti da je u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.
Nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika te ih, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe "Jug" tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića, predali pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica", ratni zarobljenici su autobusima iz vukovarske bolnice prevezeni najprije u kasarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Okrivljenik je  protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija, sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, navodi tužiteljstvo.
Osnovano se sumnja da je, uz prijetnju oružjem, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade 21-godišnjeg Damira Kovačića, kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame, koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ga usmrtio ispalivši u njega tri hica iz vatrenog oružja.
Tijelo Damira Kovačića do danas nije pronađeno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.