Hrvatski radio

Radio Osijek

„Pokretne slike umjetnosti i kulture"

29.06.2018.

12:40

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

Foto: - / -

U Osijeku je održana jedna od pripremnih radionica projekta „Pokretne slike umjetnosti i kulture" kojI u partnerstvu s KUD „Jozsef Attila" iz Zmajevca i Udrugom "Hedgehog Perfections" iz Osijeka, provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje. Radionicu je posjetila Leteća ekipa Radio Osijeka.

Projekt pod nazivom „Pokretne slike umjetnosti i kulture“ kojeg u partnerstvu s Kulturno-umjetničkim društvom „Jozsef Attila“ iz Zmajevca i Udrugom za medijsko i multimedijalno kreativno tehničko, umjetničko i autorsko izražavanje “Hedgehog Perfections” iz Osijeka, provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje, ima za cilj osvijestiti i razviti kulturni potencijal mladih u nepovoljnom položaju u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, potaknuti njihovu bolju integraciju, ublažiti izoliranost i prevenirati antisocijalna ponašanja.

U trajanju od 18 mjeseci, aktivnosti projekta objedinjene su u elementu projekta „Razvoj kreativnih i socijalnih vještina mladih u nepovoljnom položaju“, kojima se specifično želi postići razvoj socijalnih i kreativnih vještina mladih u nepovoljnom položaju u OBŽ i VSŽ koje doprinose njihovom socijalnom uključivanju, omogućavanjem pristupa kulturnim, umjetničkim sadržajima i njihovim kreiranjem novih, kroz aktivnosti u području primijenjenog dizajna, plesa i multimedije.

Nizom umjetničkih i kulturnih aktivnosti mladih želimo doprinijeti njihovom aktiviranju u lokalnim zajednicama te pomoći razvoj vještina, koje u budućnosti mogu osigurati nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje.

Aktivnosti projekta usmjerene su na kreativno umjetničko stvaralaštvo mladih uz neizostavnu procjenu kreativnih ali i ekonomskih potencijala mladih, te predstavljanje njihovog rada javnosti, kao i povezivanje ciljanih mladih s relevantnim dionicima u lokalnim zajednicama, koji mogu prepoznati njihove vještine i znanja i uključiti ih u procese razvoja zajednice primarno kroz kulturu, tradiciju i turizam ove regije.

Izravni korisnici projekta jesu 80 mladih u nepovoljnom položaju, 15-25 g., iz OBŽ i VSŽ (nacionalne manjine, nezaposleni, korisnici socijalne skrbi).

Projekt „Pokretne slike umjetnosti i kulture“ trajat će od veljače 2018. do kolovoza 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 778.930,45kn. Iznos koji je sufinancirala Europska unija iznosi 662.090,88 kn.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.