Hrvatski radio

Radio Osijek

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine otvoren u HKUD-u Željezničar

30.12.2021.

15:39

Autor: HRT Radio Osijek

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine otvoren je u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu "Željezničar" u Osijeku. Nastao je u suradnji s Mađarskom kao dio EU projekta "Gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju " pod nazivom "Ruralne rute zajedničke baštine".

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine na jednom mjestu okuplja bogatu zbirku originalnih narodnih nošnji i drugih predmeta koji imaju veliku tradicijsku i povijesnu vrijednost. Njegova posebna dobrobit je pokretljivost koja omogućuje gostovanje i u drugim gradovima i time će biti dostupan široj publici, napomenuo je umjetnički i plesni voditelj HKUD-a Željezničar Nenad Sudar: "Vrijednost ovih eksponata je gotovo neprocjenjiva. Za jednu nošnju, koju možemo vidjeti ovdje, ali i sve nošnje koje su originalne, potrebno je od dvije pa čak i više godina da se izradi, a svi ovi eksponati su rađeni isključivo rukom. U postavu muzeja nalaze se četiri cjeline: narodna nošnja đakovačkog kraja, narodna nošnja bizovačkog kraja,narodna nošnja baranjskog kraja, te cjelina koja prikazuje način izrade platna i narodnoga ruha. Izloženi primjerci uključuju rijetke detalje narodnih nošnji poput ženskih oglavlja ili detalja zlatoveza. U muzeju je moguće vidjeti primjerke izrade čarapa: "valjana"vuna, 'bobane"čarape, primjerke muške i ženske obuće, od radne obuće do obuće koja se izrađivala za svečane prilike. Posebno vrijedi istaknuti primjerke ručno rađenih papuča ukrašenih zlatovezom koje su se nosile uz svečanu narodnu nošnju u posebnim prilikama. Moguće je vidjeti i primjerke ručno izrađenih ručnika "peškira", od svakodnevnih do onih koji su se upotrebljavali u svečanim prilikama, poput svatova. Može se vidjeti i izložena svečana muška narodna nošnja koja se sastojala od košulje, gaća, prsluka, tkanice odnosno pojasa i šešira odnosno kape", rekao je Nenad Sudar i dodao kako će uz samu ponudu obilaska i razgledanja eksponata Društvo kroz ovaj projekt provoditi razne edukativno-interaktivne radionice izrade zlatoveza, tradicijskog plesa, pjevanja, sviranja tradicijskih instrumenata te isto ponuditi obrazovanim ustanovama.


Predsjednik i tajnik HKUD-a Željezničar Luka Slišković i Nenad Sudar

Predsjednik i tajnik HKUD-a Željezničar Luka Slišković i Nenad Sudar

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Nenad Sudar

Ukupna vrijednost projekta je preko 380.000 eura od čega je 326.000 sufinancirano iz EU fondova, a predsjednik HKUD-a Željezničar Luka Slišković napomenuo je kako je projekt u proteklih godinu i pol dana bilo iznimno teško realizirati: "Puno smo tu truda uložili, puno je bilo poteškoća, a iznimno je teško bilo u današnje vrijeme korone realizirati prekograničnu suradnju jer se sve radi kroz susrete i druženja", rekao je predsjednik HKUD-a Željezničar i dodao kako je zbog izostanka koncerata bilo iznimno teško zadržati mlade u Društvu, a nakon što je ove godine izostao i tradicionalni koncert za Dan grada, najavio je koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu 15. siječnja 2022. pod nazivom "Gradu s ljubavlju".

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine

Pokretni etnološki muzej tradicijske baštine

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Luka Slišković predsjednik HKUD-a Željezničar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.