Hrvatski radio

Radio Osijek

Pola stoljeća suradnje Osijeka i Pečuha

18.01.2022.

16:34

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Gradonačelnik Osijeka dočekao kolegu iz Pečuha

Gradonačelnik Osijeka dočekao kolegu iz Pečuha

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT

Uoči Gala koncerta „On the Bridge of Music”, koji će se povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom održati večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku kao i koncertna izvedba u Budimpešti, 25. siječnja - svečano primanje za gradonačelnika Pečuha Atillu Peterffya organizirao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

„Ponosni smo na činjenicu da je Pečuh prvi grad s kojim je Osijek potpisao povelju o suradnji još 1973.godine”, podsjetio je Radić nakon sastanka na kojem su dominirale teme posvećene budućoj gospodarskoj i kulturnoj suradnji. Radić je istaknuo kako je kulturna suradnja već ostvarena preko kulturnih institucija obaju gradova, te kroz brojna gostovanja umjetničkih ansambla u Pečuhu i Osijeku. "Što se tiče gospodarske suradnje, imamo prostora za napredak. Podijelili smo ju u tri grane, na jačanje suradnje između gradskih uprava Osijeka i Pečuha gdje zajedno možemo aplicirati na fondove Europske unije, zatim na poboljšanje suradnje između tvrtki na području naša dva grada, te na jačanje veza u području turizma", dodao je Radić.

Da se u posljednjih pedeset godina odnosi dvaju gradova kontinuirano razvijaju, smatra i gradonačelnik Pečuha Atilla Peterffy. Istaknuo je, među ostalim, kako je među jedanaest nacionalnih zajednica koje uz Mađare žive u Pečuhu hrvatska jedna od najaktivnijih koja djeluje u sklopu tamošnjih kulturnih institucija. "Naš grad Pečuh je asertivni grad u kojemu osim Mađara živi i 11 drugih nacionalnih zajednica. Posebno mi je drago što je jedna od najvećih i najaktivnijih nacionalnih zajednica u Pečuhu upravo hrvatska, koja u nekoliko svojih kulturnih i drugih institucija njeguje svoju kulturu i običaje te obogaćuje kulturni život našeg grada", izjavio je gradonačelnik Péterffy dodajući kako u Osijeku vide istaknutog partnera. "Namjeravamo unaprijediti našu suradnju ne samo na kulturnom i turističkom već prije svega na gospodarskom planu. Imamo jasno definirane ideje kako dalje unaprijediti našu suradnju, nadam se da ćemo u skorom vremenu uspjeti nastaviti danas započete razgovore", zaključio je pečuški gradonačelnik. 

Osječki HNK jedina je kazališna kuća iz Hrvatske koja će gostovati u Operetnom kazalištu u Budimpešti. U koncertu će sudjelovati orkestar Opere HNK u Osijeku i solisti Viktorija Đurđek, Katarina Toplek, Leon Košavić, Igor Krišto te orkestaR Operetnog kazališta u Budimpešti i solisti Zsolt Vadász, Anita Lukács, Laki Péter, Lévai Enikő. Koncertom će ravnati dirigenti budimpeštanskog i osječkog kazališta Đula Fajfer i Filip Pavišić.

Koncert je financiran vlastitim sredstvima kazališta i uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Ministarstva kulture RH te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.