Hrvatski radio

Radio Osijek

Polaznici 21.naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Vukovaru i Osijeku

24.10.2018.

15:10

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp i Grad Vukovar

foto: HRT/mp i Grad Vukovar

Foto: - / -

Polaznike 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić" koji su Vukovar i Osijek posjetili u sklopu studijskoga putovanja po Slavoniji u gradskim upravama dvaju susjednih gradova dočekale su i pozdravile zamjenice gradonačelnika Osijeka i Vukovara, Žana Gamoš i Ivana Mujkić.

Predsjednik osječkoga Gradskog odbora za branitelje Darko Nađ podsjetio je na povijest, nastanak moderne hrvatske države: "Stvorili su je dragovoljci, hrvatski branitelji koji nisu bili obučeni i uvježbani, koji nisu imali puno vojne škole." I zbog toga je - nastavlja Darko Nađ - ova izobrazba iznimno bitna:
"Budući, mogu reći čak i generali, a vjerojatno će to postati veći dio ovih visokih časnika, mogu učiti na iskustvima iz Domovinskog rata i primjenjivati ih u slučaju ako, ne daj Bože, zatreba. Bitno je da moramo biti spremni, da naša nacionalna sigurnost nikada ne smije biti ugrožena i bez obzira koliko god to košta - najmanja je cijena onda kada rat nemamo, kada u miru možemo raditi i razvijati svoju državu. A najveća su garancija naša vojska i policija"-zaključio je Nađ. 

Ratna škola „Ban Josip Jelačić" najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovaj naraštaj Ratne škole ima 13 polaznika, a pored visokih časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, sudjeluju i visoki časnici iz Crne Gore, Makedonije te Bosne i Hercegovine, kao i djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić" tijekom dvodnevnoga boravka u Vukovaru posjetit će memorijalna mjesta u Vukovaru poput Opće županijske bolnice - bolnice hrvatskih veterana, Trpinjsku cestu, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Ovčaru te brojne druge lokacije.
Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić polaznike je upoznala s poviješću grada, govorila je o razvoju gospodarstva i turističke ponude, ali dotaknula se i aktualne problematike grada na Dunavu, pojašnjavajući kako je broj stanovnika gotovo duplo manji u odnosu na prijeratni Vukovar. Također, naglasila je značaj Hrvatske vojske u Vukovaru i izrazila nadu da će polaznike ove ratne škole boravak u gradu heroja dodatno motivirati i inspirirati u daljnjem profesionalnom napredovanju. /Grad Vukovar/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.