Hrvatski radio

Radio Osijek

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Osijeku

15.11.2017.

11:13

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamnaest polaznika dvadesetog naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" boravi u Osijeku u sklopu studijskog putovanja. Primila ih je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predsjednik Odjela za branitelje, Darko Nađ .

Razgovarali su o ustrojstvu ratne škole, stjecanju novih znanja i vještina na najvišoj obrazovnoj razini u hrvatskim oružanim snagama. Dvadeseti naraštaj je najbrojniji do sada, a uz 8 časnika iz OSRH i dvojicu pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje obrazuje se i 7 visokih  časnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Njemačke. Nakon školovanja bit će uključeni u zapovjedne strukture NATO-a i oružanih snaga svojih domovina. Na sastanku je istaknuta i zanimljivost da su hrvatske oružane snage u vrhu zemalja EU i NATO po broju žena jer su 30% polaznika vojnih škola su žene kadetkinje, u oružanim snagama je 11% žena, a 16% zapovjednog kadra (časnici) su također žene.

Ratna škola "Ban Josip Jelačić" najviša je razina vojnog obrazovanja u Hrvatskoj i pohađaju je najbolji izabrani časnici s posebnim znanjima i vještinama, a obrazuju se među ostalim i za nove izazove - izgradnju sustava za borbu protiv terorizma u svijetu te prevladavanje i saniranje posljedica prirodnih katastrofa. 

Časnike Ratne škole "Ban Josip Jelačić" vodio je načelnik Ratne škole, brigadir Krešimir Trstenjak, a uz zamjenicu gradonačelnika Osijeka Žanu Gamoš primio ih je i predsjednik gradskog Odbora za hrvatske branitelje Darko Nađ.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.