Hrvatski radio

Radio Osijek

Polaznici Ratne škole ,,Ban Josip Jelačić" u Osijeku

07.10.2020.

10:04

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" koji se nalaze na studijskom putovanju u Osječko - baranjskoj županiji u sklopu redovitog programa izobrazbe, danas su posjetili Osijek.

U sjedištu Županije polaznike je primio zamjenik osječko - baranjskog župana Petar Lagator te ih je upoznao o ulozi Osječko - baranjske županije u Domovinskom ratu te stradavanju civila i gospodarstva. "Predstavljeni su gospodarski i turistički potencijali na koje smo ponosni, posebno iz razloga što su polaznici mlađi časnici Hrvatske vojske ili državni dužnosnici, a velik broj polaznika je iz susjednih zemalja", rekao je Petar Lagator.
Kroz studijska putovanja imamo priliku upoznati se i sa stanjem u vašoj županiji, a nakon Osijeka, posjetit ćemo Beli Manastir te spomenik Batinskoj bitki. Sutra slijedi posjet Đakovu te vojnom poligonu u Gašincima," istaknuo je načelnik Ratne škole "Ban Josip Jelačić", brigadir Mijo Kožić.

Ratna škola ,,Ban Josip Jelačić" Hrvatskog vojnog učilišta "Franjo Tuđman" najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigumosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.
Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresomi i međunarodni karakter.
Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.
U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koju pohađa l7 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).
Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se Polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama i tvrtkama.
Prvo studijsko putovanje polaznika 23. naraštaja Ratne škole ,,Ban Josip Jelačić" provodi se na području Istočne Slavonije, Baranje i Srijema, a tijekom četverodnevnog putovanja polaznici će se upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.

 

dožupan Petar Lagator

brigadir Mijo Kožić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.